Négy spanyol dokumentumfilmet tesz ingyenesen elérhetővé a budapesti Cervantes Intézet csütörtöktől

Kultúra, 2024.04.03

Egy legendás flamenco táncosnő, egy frissen szabadult elítélt, Afganisztán első női taxisofőrje és egy rendezőnő saját családja múltjával való szembenézésének a történetét mesélik el azok a dokumentumfilmek, amelyeket áprilisban csütörtökönként tesznek elérhetővé a Cervantes Intézet online csatornáján - tudatta a kulturális központ szerdán az MTI-vel.

A szervezők a DocsBarcelona fesztivállal együttműködve négy alkotást mutatnak be. Elsőként csütörtökön a La Chana című filmet sugározzák, amely egy legendás, autodidakta flamenco táncosnő, Antonia Santiago Amador történetét tárja a nézők elé. A művész a legnagyobb hírnévből a névtelenség homályába süllyedt. Lucija Stojevic rendező végigkíséri a táncosnő pályafutását, egészen addig, ameddig huszonöt éves szünet után visszatér a színpadra - olvasható a közleményben.

Azt írták, egy héttel később A Bilbao család című dokumentumfilm válik virtuálisan elérhetővé. A fiatal rendező, Pedro Speroni első egész estés dokumentumfilmje, a 2021-ben bemutatott Rancho című alkotás a börtönben élők valóságát tárta a nézők elé. A film készítése alatt a rendezőnek a fogvatartottak egyikével, Ivánnal kialakult személyes kapcsolata lehetővé tette számára, hogy elkísérje őt a börtönévek után kezdődő útján, amikor visszatérve régi életéhez újból találkozik családjával. Ezt az időszakot mutatja be a dokumentumfilm.

Az április 18-án látható Light Falls Vertical című alkotás története szerint a Kanári-szigeteken élő Ernesto felkeresi Efthymia Zymvragaki filmrendezőt, megvallva saját bántalmazó mivoltát, és felajánlja neki, hogy filmet készítsen az életéről. Ernesto története arra indítja a filmrendezőt, hogy szembenézzen saját családja múltjával, amelyet már két évtizede, szülőföldjével együtt a háta mögött hagyott.

A sorozat záródarabja az április 25-én debütáló Kedves Sara című alkotás, amely a dokumentumfilm rendezője, Patricia Franquesa és Afganisztán első női taxisofőrje, Sara között kibontakozó barátság történetét festi meg - olvasható a közleményben.

A filmek a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján, a https://vimeo.com/institutocervantes oldalon, publikálásukat követően 96 órán keresztül lesznek elérhetőek, a megadott csütörtökön délelőtt 11 órától, a következő hétfőn délelőtt 11 óráig - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!