Nemzetközi felsőoktatási együttműködési program koordinátora lesz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Kultúra, 2023.02.21

Nemzetközi felsőoktatási együttműködési program koordinátora lesz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hat intézmény és két civil szervezet részvételével - áll az intézmény keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kiemelik, hogy a Change Agents elnevezésű programban social design szakemberek segítik a civil szektor munkáját a globális kihívások megoldásában, a partnerintézmények a design és a művészet újradefiniálását tűzték ki célul a social design megközelítéseinek és módszereinek alkalmazásával.

A programban a barcelonai Fundacio Privada Elisava Escola Universitaria, az észt Kunstiakadeemia, a berlini Universität Der Künste, a bolzanói Libera Universita, valamint az izraeli Shenkar College vesz részt, az együttműködés pedig új módszerek mentén kapcsolja össze a társadalmi és fenntarthatósági kihívásokkal foglalkozó civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket.

Az egyetem közleményében kiemeli, a partnerség támogatja, hogy a felsőoktatás aktívabban reagáljon a valós élet kihívásaira a "mindennapi hősök" bevonásával, együttműködve másokkal egy befogadóbb rendszer kiépítése érdekében, amelyben a tanárok és a hallgatók gyakorolhatják és elsajátíthatják a társadalmi befogadást és sokszínűséget.

A hat ország művészeti és designegyeteme az európai civil szektor bevonásával tartós megoldásokat keres a mélyszegénység, a nemek közti egyenlőség és a társadalmi mobilitás kérdéskörében. A partnerségben résztvevő egyetemek dolgoztak már hajléktalan-, menekült-, gyermek- és ifjúsági szervezetekkel, kórházakkal, foglalkoztak a nyugdíjas- és szépkorúakkal, együttműködtek önkormányzatokkal és helyi civilekkel városfejlesztési projektekben, valamint kezdeményeztek már közös munkát a demokratikusabb társadalomért dolgozó egyesülettel is - hangsúlyozzák a közleményben.

A közös munkát a Social Design Network kezdeményezte, melyet a MOME Innovációs Központjának Social Design Hubja és az izraeli Hadassah Főiskola professzora alapított 2020-ban, célja pedig a social design tudásbázisának erősítése. A hálózat hozzájárul a terület oktatásának és kutatásának globális előmozdításához, keretein belül világszerte elismert kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek dolgoznak. A Change Agents az első olyan Erasmus+ partnerség, amelyben a MOME a konzorcium vezetőjeként dolgozik. Szerencsés Rita kutató, a projekt vezetője a közleményben hangsúlyozza, hogy a jelen társadalmi problémáira és a jövő kihívásaira csak együttesen, szakterületeket összekötő módon lehet valódi igényekre épülő válaszokat adni.

A projekt 2023-ban több workshop segítségével tárja fel azt a social design alapú módszertant, melyet 2024-ben szakmai konferencián mutatnak be, és amely többek között egy befogadóbb felsőoktatási rendszert hivatott létrehozni - áll a közleményben.

A 142 éve alapított Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) küldetése, hogy design alapú tanulással, kutatással és a gyakorlati szakértelem alkalmazásával adjon válaszokat a 21. század égető kihívásaira. Missziónak tekintik a közösség szolgálatát, a designtudatosság terjesztését, hogy hozzájáruljon Magyarország és Kelet-Közép-Európa gazdasági és kulturális ökoszisztémáinak fejlesztéséhez.

A MOME 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik, a modellváltás részeként megalkotta hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét, elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is. 2021-ben a MOME költségvetése csaknem négyszeresére nőtt, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!