Nemzetközi kamarazenei koncerteket rendeznek Magyarország különleges helyszínein

Kultúra, 2024.04.22

Kilenc előadást adnak nemzetközi kamarazenei együttesek Magyarország különleges koncerthelyszínein a Merita projekt nevű európai kamarazenei együttműködés keretében.

Tizenkét ország együttműködésében indult el az a Merita nevű hároméves projekt, amely során 38 vonósnégyes mutatkozik majd be különleges koncerthelyszíneken a résztvevő országokban - áll a szervezők hétfői közleményében.

A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli. A program célja, hogy felkeltse és fenntartsa a közönség érdeklődését a klasszikus zene iránt Európa-szerte, és lehetőséget teremtsen a résztvevő, több mint 150 fiatal művész számára, hogy újító szemléletű műsoraikkal bemutatkozhassanak a közönség előtt. Magyarországon az első koncert május 19-én lesz a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban, ahol az olasz Quartetto Eos mutatkozik be.

A közlemény idézi Pista Esztert, a program hazai szervezőjét, aki szerint a magyarországi helyszíneket úgy válogatták ki, hogy a különböző régiók meghatározó történelmi-közösségi tereiben szólalhassanak meg az együttesek. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor mellett otthont ad a koncertsorozatnak majd a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély díszterme és a Gyulakeszin található Csigó Malom is.

A Quartetto Eos bakonybéli koncertjén alapvető emberi érzelmeket társítanak a zenészek Beethoven vonósnégyeseinek egyes tételeihez, így ezen újfajta tematika szerint fűzik össze az elhangzó műveket. A zenészek szándéka szerint a darabok a monostor évszázados falai között új jelentéssel is gazdagodnak majd.

A program magyarországi sorozatában kilenc vonósnégyes lép fel, többek között az osztrák Chaos Quartett, a lengyel Airis Quartett és a dán AKELA Quartett is hallható lesz.

A további koncertekről később a projekt honlapján lehet majd tájékozódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!