Neumann János emlékére rendeznek elektrográfiai kiállítást Szekszárdon

Kultúra, 2023.03.22

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából rendez kiállítást a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) csütörtökön Szekszárdon, a tárlaton a társaság 32 tagja mutatkozik be egy-egy digitális nyomattal.

A MET a Neumann János Számítógéptudományi Társaság kérésére vesz részt az évfordulós programban. A Neumann 120 - Hommage a Neumann János című kiállítássorozat, amelynek első állomása április 23-ig látható a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, a matematikus hatásáról szól, és arról, hogy mit jelent a számítógép a kortárs képzőművészetnek - mondta Haász Ágnes, a MET elnöke, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek.

Hozzátette, a kiállításra a 84 tagú társaság 70 művésze jelentkezett 105 alkotással, amelyekből a sorozat egy-egy bemutatóján láthat válogatást a közönség. Az alkotások között digitális nyomatok mellett lesznek videók, fényinstallációk, fényobjektek és térbeli installációk is. A művekben közös, hogy a tervezésben, megformálásban szerepe van a számítógépnek, a digitális effektusoknak.

Szavai szerint az elektrográfiai művek reflektálnak Neumann egyéniségére, tudományos munkásságának hatását tükrözik. Többen az arcképét dolgozták fel, mások áttételesen fejezik ki azt a hatást, amelyet a számítógép megjelenése adott a modern képzőművészet számára.

"A képzőművészet óriási szabadságot kapott a számítógép használatával. Azt szeretnénk megmutatni, hogy a számítógép segítségével lehet mély érzésű dolgokat is felmutatni" - mondta a társaság elnöke.

Közlése szerint a kiállításra érkezett anyagból a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Madách téren óriásposztereken mutatják be 25 művész alkotását. A következő tárlat a budapesti A22 Galériában lesz, Egerben a Kepes Intézetben nagyobb lélegzetű kiállítást rendeznek augusztus végéig, majd a szegedi Agórában és Győrben, a Városi Művészeti Múzeumban terveznek bemutatót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!