Neves vendégművészekkel találkozhat a közönség a Concerto Budapest őszi hangversenyein

Kultúra, 2021.09.18

Neves vendégművészekkel találkozhat a közönség a Concerto Budapest őszi hangversenyein, a nyitókoncertet szeptember 24-én és 25-én tartják a Zeneakadémián - tájékoztatták a rendzvény szervezői az MTI-t.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is duplakoncerttel nyitja az évadot a Concerto Budapest a Zeneakadémián, ahol a zenekar vendége a német virtuóz, Christian Tetzlaff hegedűművész lesz. A nyitókoncerten a hagyományokhoz híven idén is kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének: az előadás első részben a zeneszerző fiatalkori hegedűversenye lesz hallható, a programot pedig A csodálatos mandarin szvit zárja - olvasható a közleményben.

Mint írják, a nyitókoncerten megszólal egy ritkán játszott Liszt-kompozíció is, a Két epizód Lenau Faustjából, s elhangzik majd Suk ritkán hallott g-moll fantáziája hegedűre és zenekarra. A koncertek közül a második esemény a zenekar Hőskoncertek sorozatának része, amelyet elsősorban az egészségügyben dolgozóknak ajánlja a Concerto Budapest.

Szeptember 30-án a Müpában Muza Rubackyte lesz az együttes vendége. A litván zongoraművésznő Krzysztof Penderecki Feltámadás című zongoraversenyét játssza majd a zenekarral. A koncerten két dzsesszes Leonard Bernstein-mű is szerepel, a műsor a Candide-nyitánnyal kezdődik, zárásként pedig a Szimfonikus táncok hangzik majd el a West Side Storyból. A programban Johann Sebastian Bach d-moll kettősversenye is szerepel, az eredetileg hegedűre komponált szólót Rácz Zoltán és Fábry Boglárka adják majd elő vibrafonon. A zenekar októberi koncertjein Szergej Krilovval és Jevgenyij Koroljovval is találkozhat majd a közönség.

Október 23-án fellép a Keller András vezette együttes a Magyar Kincsek Ünnepén. Az egész napos koncertsorozat a magyar kultúra sokszínűségét mutatja be a népi hangszerektől az operetteken át egészen a nagy szimfonikus darabokig. Fellép többek között Miklósa Erika, Kelemen Barnabás és Várjon Dénes is, a koncerteket Keller András mellett egyebek mellett Bogányi Tibor és Hámori Máté fogja vezényelni - emlékeztet a kommüniké.

Novemberben elindul a Manó sorozat is, amely a 3-10 éves korosztálynak kínál zenei élményeket.

November 13-án és 14-én a Budapest Music Centerben tartják a Concerto Budapest hagyományos zenei maratonját, a Hallgatás napját, ahol új művek ősbemutatóira is sor kerül, az érdeklődők többek között Balogh Máté, Csalog Gábor és Kondor Ádám műveinek nyilvános bemutatóján is részt vehetnek. November végén a kétnapos Hallgassunk Brahmsot! című sorozat a német romantikus zeneszerző különböző arcait mutatja be rendhagyó módon, az eseményen fellép többek között a neves Opus Klassik díjjal idén jutalmazott zongoraművész, Elisabeth Leonskaja is - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!