Nimród 111 címmel nyílt fotókiállítás a Vajdahunyad-várban

Kultúra, 2023.06.06

Nimród 111 címmel nyílt fotókiállítás a Vajdahunyad-várban kedden; az idén 111. évfolyamát és Széchenyi Zsigmond születésének 125. évfordulóját ünneplő Nimród Vadászújság tárlata a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban július 9-ig látogatható.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke elmondta, hogy a két évforduló ihlette tárlaton 111 képet állítanak ki.

Kiemelte, hogy a Nimródot mindig is a betű és a kép egysége jellemezte. A természetfotózás egyfelől dokumentálja, ihleti és inspirálja a vadászatot, másfelől viszont - és ez a kiállítás erre a bizonyíték - egy önálló műfaj - mondta, hangsúlyozva: alázattal figyeli meg a természetet, mégis művészet, mert szimbolikus üzenet minden egyes kép, a művész sajátos alkotása.

A Nimród nemcsak az egyik legrégebbi magyar periodika, hanem ma Magyarországon a legnagyobb példányszámú periodika - fogalmazott, hozzátéve hogy 80 ezres példányszámban jelenik meg. Ősztől kezdve a nemzetegyesítés jegyében a Nimródot ingyenesen minden határon túli magyar vadász meg fogja kapni - közölte Semjén Zsolt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője elmondta: az intimitás, amely a fotókon megjelenik, nem véletlen. A fotózás egyik alapszabálya, hogy kerülj olyan közel, ahhoz amit meg akarsz ragadni, amilyen közel csak lehet. A legintimebb, legelragadóbb felvételeket a spontán pillanat elkapása, megjelenítése adja - mutatott rá, hozzátéve: a kiállításon erre tettek kísérletet, ezt próbálják megmutatni.

Elmondta, hogy a tárlatot hagyományteremtő céllal rendezték meg, ezentúl évente, az újság alapításának évfordulójához igazodva bemutatják munkatársaik, hivatásos fotósok munkáit.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója elmondta: egy olyan kiállításnak adhatnak helyet, amely a múzeum első kiállításának megnyitásától kezdődően otthon van náluk. Hiszen már 1897-ben megnyílt az első vadászati kiállítás, az első erdészeti kiállítás, az erdők, mezők vadjait mutatták be. Ennek a tárlatnak itt nagyon is helye van - hangsúlyozta, kiemelve, hogy a Nimród vadászújsággal régóta kiváló szakmai kapcsolatban állnak.

"Egészen különleges ez a képi világ, nagyon megragadó, nagyon személyes" - fogalmazott a kiállításról szólva, hozzátéve: biztos abban, hogy a tárlat gondolatokat indít meg, nem pedig lezár.

Mint a megnyitón elhangzott, a kiállításon 17 fotós, köztük Széchenyi Zsigmond és Nagygyörgy Sándor, valamint négy alkotóművész, köztük Schell József alkotása látható.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!