Notre-Dame - A Total olajipari cég aláírta a 100 millió eurós hozzájárulását az újjáépítéshez

Kultúra, 2019.11.07

A Total olajipari cég alapítványa aláírta a megállapodást csütörtökön a francia örökségvédelmi alapítvánnyal (FDP) arról, hogy 100 millió euróval (33,2 milliárd forinttal) járul hozzá a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez.

Az összeget a munkálatok előrehaladtával 2020-tól kezdve az igények függvényében, részletekben utalja át az olajipari cég a Total elnök-vezérigazgatója, Patrick Pouyanné és Guillaume Poitrinal, az örökségvédelmi alapítvány elnöke által aláírt megállapodás szerint.

Az FDP június 29-én finanszírozási keretmegállapodást kötött az állammal az eddig beérkezett adományok és szponzorációk felhasználásáról.

Az FDP eddig 44,9 millió eurót utalt át a katedrális biztosítására megkezdett munkálatok finanszírozására.

Guillaume Poitrinal, az FDP elnöke üdvözölte, hogy a Total felismerte, hogy az örökségvédelem támogatása mennyire fontos munkahelyteremtő és GDP-erősítő forrás, míg a Total elnöke azt hangsúlyozta, hogy története legjelentősebb adományával a cég azt az országot kívánja támogatni, ahol létrejött.

Az FDP-n kívül a Notre-Dame Alapítvány, valamint a Fondation de France is fogadja a székesegyház újjáépítésére érkező anyagi támogatásokat.

Az FDP számlájára eddig a világ 152 országából 234 ezer adományozótól 223 millió érkezett. Az egyéni adományozók 24,6 millió eurót utaltak át, ebből 1,9 millió euró külföldről érkezett, míg 178 francia önkormányzat 4,3 millió euróval járult hozzá a párizsi székesegyház felújításhoz. Az adományozó nagyvállalatok és más szponzorok száma eddig 103, és az általuk átutalt összeg 195,7 millió euróra rúg.

A Total alapítványa 13 éve támogatja a francia örökségvédelmi projekteket, legyen szó épületek megóvásáról vagy turisztikai látványosságokról. A több mint egy évtized alatt a nagyvállalat 28 milliót adományozott 232 projektre.

Az olajipari nagyvállalaton kívül látványos felajánlás érkezett az áprilisi tűzvész másnapján Francois Pinault üzletembertől, a Kering luxuscsoport tulajdonosától 100 millió eurós összegben, míg Bernard Arnault, az LVMH elnöke 200 millió eurót ajánlott fel a Notre-Dame helyreállítására.

Franck Riester francia kulturális miniszter a múlt hónapban arról tájékoztatott, hogy mindeddig 922 millió eurós (306 milliárd forintos) felajánlás érkezett a székesegyház helyreállítására, s ebből eddig már 104 millió eurót (35 milliárd forintot) ki is fizettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!