Nyáresték a Fiumeiben címmel új kulturális sorozatot indít a NÖRI

Kultúra, 2023.05.17

Nyáresték a Fiumeiben címmel új kulturális sorozatot indít a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben, ahol első alkalommal, szombaton Prieger Zsolt és Magyari Bori Zsoltároskönyv című zenés előadása várja a közönséget.

A NÖRI közleménye szerint a Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű sorozatban olyan kortárs művészek lépnek majd fel, akik az egyetemes vagy a magyar kultúrtörténetben meghatározó műveket dolgoznak fel saját alkotói stílusukban. Első alkalommal Prieger Zsolt és Magyar Bori Zsoltároskönyv című zenés-irodalmi estje Szerb Antal síremlékénél lesz látható.

Az idén 30 éves Anima Sound System vezetője, Prieger Zsolt és Magyar Bori énekesnő produkciója a Zsoltárok könyve imakönyvből válogat, és a szöveget elektronikával, énekkel, zsoltármondással és magyarázattal egészítik ki. A Zsoltárok könyve a zsidóság és a kereszténység közös imakincse, amely vitathatatlan kincstára a vallási líráknak - mutatnak rá a közleményben.

Idézik Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját, aki szerint a Fiumei úti sírkertbe olyan előadásokat hívnak majd meg, amelyek a magyar kultúrtörténetet közvetetten vagy közvetlenül meghatározó műveken alapulnak. A Zsoltároskönyv című előadás egy, "a kultúránkat lényegében meghatározó művet" dolgoz fel, olyan emberi érzésekről és életeseményekről szól, mint az öröm, a hála, az ujjongás, az Isten utáni vágy vagy a szenvedés, a betegség, az üldöztetés és a halál.

"A NÖRI számára fontos, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse a Fiumei úti nemzeti emlékhelyet, ezért a kulturális programok tervezésénél a hely adottságát figyelembe véve próbálunk minél szélesebb skálán mozogni a műfajok között" - mondta Móczár Gábor.

A NÖRI közleménye idézi Prieger Zsoltot is, akinek az előadás helyszíne egyszerre juttatja eszébe az elmúlást és az örömöt. Öröm számára, hogy a színpad Szerb Antal sírja mellett lesz felállítva, hiszen az Anima Sound System alapítójának új irodalmi műsora épp Szerb Antal életművét idézi meg.

"Szerbbel és a zsoltárokkal együtt hirdetjük az élet és halál teljességét, a 'minden egy' gondolatát: zenével, énekkel, fura megoldásokkal, kísérlettel, extázissal, megnyugvással" - hangsúlyozta Prieger Zsolt.

Prieger Zsolt és Magyar Bori előadása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] email címen lehet - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!