Október 23. - Ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai

Kultúra, 2020.10.22

Október 23-án idén is ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai, az egyetlen kivétel a World Press Photo tárlata. Ezen a napon a múzeum komolyzenei minikoncertekkel is várja a közönséget a díszlépcsőházban.

Az intézmény közleménye szerint a nemzeti ünnepen lesz először látható a múzeumban a néhai Maár László (1939-2011) Corvin közi szabadságharcos lovagi öltözéke, és a hozzá kapcsolódó kitüntetések, oklevelek és fényképek, amelyekhez ajándékozás útján jutott az intézmény. Az adomány részeként több olyan lengyel kitüntetés is a múzeum birtokába került, amelyek eddig hiányoztak a gyűjteményből.

Az 56-os Szabadságharcos Lovagrendet, amelynek Maár László is tagja volt, egykori forradalmárok alapították, köztük több életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt szabadságharcos. A Lovagrend lengyel priorátusa Poznanban tevékenykedik - olvasható a közleményben.

Maár László 17 évesen állt be a Corvin közben harcolók közé. A forradalom alatt mindössze egyszer ment haza pár órára. A harcok végeztével Nyugatra akart szökni, de az osztrák határ közelében elfogták. Társával együtt elengedték, ezután otthon bujkált. 1975-ben disszidált Svédországba. Az 1990-es években tért vissza először Magyarországra. A Lovagrend 2006-ban, poznani ülésén fogadta tagjai sorába.

A World Press Photo kiállítás vasárnapig tart nyitva; a gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén több kísérő kiállítás egészíti ki: a Digital Storytelling verseny díjazottjai mellett Tóth József Füles PÉLDA-képeim és a Next-Image Mobilfotó című tárlatai.

Szombaton a múzeum állandó kiállításában is több programon vehetnek részt az érdeklődők: a Nőnek való vidék? muzeológusi tárlatvezetés-sorozat legújabb kiadásában az MNM szakemberei a hun kortól az avar korszak végéig tekintik át mi az, amit a nők szerepéről tudni lehet, majd Családi titkok a tárgyak mögött 2. címmel a 19-20. századi női szerepekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Október 27-én felnőtteknek szóló Középkori fegyvermustrát hirdet a múzeum, október 29-én pedig a gyerekeket várja majd Páncélsimogató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!