Október 23. - Varga Mihály: 1956 emlékezete ma is aktuális üzenetet képvisel

Kultúra, 2021.10.22

1956 emlékezete máig a legaktuálisabb üzenetet képviseli számunkra, "a múlt visszatérni kívánó szereplői és a külső politikai irányítás szándéka ellen továbbra is küzdenünk kell" - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetségének Mansfeld Péter parkban tartott megemlékezésén.

A kormánypárti politikus, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője - a Pénzügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - kiemelte: "1956 súlyos áldozatvállalása csak akkor nyerhet értelmet, ha az emlékezésen túl tettekkel is képviseljük azokat az értékeket, amelyekkel sikeres nemzet lehetünk".

"1956 eseményeit az elnyomók előbb félremagyarázták, majd több mint 30 éven át elhallgatták, ezek jól ismert baloldali megoldások" - hangsúlyozta Varga Mihály, aki szerint az emlékezésnek ezért ki kell terjednie az igazság megismerésére is, és "ezen a téren még ennyi év után is van tennivalónk".

A közlemény alapján a tárcavezető hangsúlyozta: "azokra is emlékeztetnünk kell az új generációkat, akik 1956-ban az elnyomók oldalára álltak és meg kell akadályoznunk, hogy követőik újra visszatérjenek közénk".

"1956 hősei olyan Magyarországot akartak, ahol saját sorsuk felől a magyar emberek döntenek, ahol az évezredes múlt, a közös történelem, nyelv és vallás összeköt magyart magyarral és erős nemzetet formál" - emlékeztetett Varga Mihály.

Hozzátette: a kommunista logikának ezzel a szabadságharc leverésén túl is ható, mélyen gyökerező összekötő erővel, értékrenddel és a fiaikat hazafinak nevelő családokkal, édesanyákkal és édesapákkal nem sikerült leszámolnia.

A miniszter felidézte, hogy Mansfeld Péter és társai, mindazok, akik az utcára mentek azért a magyar szabadságért, amelyet ma élvezünk, nem a kommunista egypártrendszer reformpolitikusai voltak, hanem az utca egyszerű emberei.

"A polgári oldal feladata ennek a tiszta, egyértelmű prioritásokkal bíró értéknek a megtartása" - hangoztatta Varga Mihály.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!