Október elején adják át a felújított soroksári könyvtárat

Kultúra, 2023.09.28

Felújították és kibővítették a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár soroksári könyvtárát, amelyet október 4-én, az Országos Könyvtári Napok keretében adnak majd át a közönségnek.

Budapest idén ünnepli az egyesítés 150. évfordulóját és idén 200 éve született Petőfi Sándor is, ezt a kettős évfordulót használták fel arra, hogy az eredetileg 1973. október 29-én megnyitott könyvtárat a fél évszázad elteltével teljesen átalakítsák, korszerűsítsék és Petőfi 200 Emlékkönyvtár néven szolgálja tovább a kerület lakóit - áll az FSZEK csütörtöki közleményében.

A 2022-ben megkezdett rekonstrukció első ütemét idén áprilisban már átadták, a második ütem befejezésével pedig több mint 400 négyzetméteren, tágasabb térben várják a látogatókat, gyereksarokkal, baba-mama számítógépes állomással és egy folyóirat-olvasóval is.

A terek rugalmasan alakíthatók, alkalmasak nagyobb programok, előadások, kiállítások rendezésére is. A kamaszok számára önálló részt alakítottak ki, ahol akár közös tanulásra is lehetőség nyílik, az udvar átalakításával pedig egy Olvasóliget is készült, az itt kialakított pódium pedig szabadtéri kulturális programok rendezésére nyújt lehetőséget.

A több mint tízezer kötetes megújult állomány minden korosztály számára kínál olvasnivalót. Helyben 20 féle heti- és napilap közül válogathatnak az olvasók, de könyvtárjegyükkel otthonról akár további 150 féle magazinhoz is hozzáférhetnek. Mindezeken túl a FSZEK által előfizetett adatbázisok, online szolgáltatások is elérhetők lesznek számukra.

Újdonság továbbá, hogy az olvasók április óta önállóan, a nap 24 órájában kölcsönözhettek az úgynevezett locker rendszer segítségével, így a nyitvatartási időtől függetlenül átvehetik és vissza is vihetik a megrendelt könyveket.

A helyismereti és elsősorban német nyelvű gyűjtemény bővítése mellett jelentős figyelmet élvez a tagkönyvtárban Soroksár sokszínű múltjának feltárása is, hozzájárulva a Helytörténeti Gyűjtemény gazdagításához, a helyi identitás erősítéséhez.

Megtekinthető a könyvtárban a Goethe Institut 5 X Deutschland című kiállítása, valamint a Soroksári Helytörténeti Gyűjtemény és a Soroksári Könyvtár együttműködésével megvalósult Soroksár képekben című tárlat is.

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat, a XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár beruházásában valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!