Olasz film kapta a legjobb látványtervezésért járó díjat az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Kultúra, 2021.10.17

Olasz posztapokaliptikus film kapta a legjobb látványtervezésért járó díjat az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon, az idei fesztiválon 105 filmet vetítettek a versenyprogramban, ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 40-et a Látványos tudomány kategóriában, 55-öt a diákfilmes kategóriában mutattak be - közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel.

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese az olasz A fiak földje látványtervezője, Daniele Frabetti, a film operatőre a Pohárnok Gergely operatőr volt. Második helyezést ért el Edgar Wright Utolsó Éjszaka a Sohóban című filmje, amelynek látványtervezője Marcus Rowland volt. A harmadik díjat a Dimitri Capuani látványtervező munkájával elkészült olasz Pinokkió című alkotás kapta. A különdíjat Varga (Csuti) Judit, Mundruczó Kornél Evolúció című film látványtervezője vihette haza - olvasható a közleményben.

Mint írják, a Látványos tudomány versenyprogram megosztott első helyezett díját kapta a szlovák Matej Pok Az éj fénye című filmje,valamint Marco Spagnoli filmje, az Olasz hold - Rocco Petrone és az Apolló útja nyerte el. A kategória második helyezettje Bruno Tracq A hangom elkísér című filmje, a harmadik Kollányi Ágoston Kalandjaim a parányok világában című filmje lett. Elismerő oklevélben részesült Antoine Morineu Föld 3 című filmje.

A diákfilmes kategória győztese a Mesék férfiakról című filmalkotás lett, amelyet egy nemzetközi dokumentumfilmes csapat, a Doc Nomad készített. Megosztott második helyezést ért el Arany Gergő Proximity című animációs rövidfilmje és a francia Hugo Le Gourrierec Pipo és a vak szerelem című rövidfilmje. A harmadik díjat Goretic Péter Kertvárosi mese című rövidfilmje nyerte el.

Elismerő oklevélben részesült Isidora Ratkovi Miért nem táncolsz? és Darabos Éva Pá, kis panelom! című animációs kisfilmje. Utóbbi a Diákzsűri díját is megkapta a fesztiválon - emlékeztet a kommüniké.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál életműdíját idén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművésznek, animációsfilm-rendezőnek, Orosz Istvánnak ítélték oda.

Az október 12. és 17. között tartott fesztiválon bemutatták többek között Kollarik Tamás Magyar producerek I. című kötetét, valamint a fesztiváligazgató, Demeter Éva szerkesztésében készült, A szolnoki filmfesztiválok története című kiadványt. A névadóról, Alexandre Traunerről vetítéssel és beszélgetéssel emlékeztek meg.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjait szombat este, a Szolnoki Galériában, az alkotók jelenlétében átadták át - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!