Önálló koncerten mutatkoznak be a Válaszút-workshop program résztvevői

Kultúra, 2024.03.21

Önálló koncerten mutatkoznak be a Válaszút-workshop program legutóbbi résztvevői március 24-én a Magyar Zene Házában - közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) az MTI-vel csütörtökön.

A PKÜ több éve támogatja a Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar révén életre hívott Válaszút-workshop programot, amely fiatal muzsikusoknak segít professzionális zenésszé válni.

A programot évekkel ezelőtt egy akusztikus workshoppal indította el a Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar a Mediawave fesztivál keretén belül. A szervezők azt tapasztalták, hogy a fiataloknak nagy szükségük van útmutatásra abban, hogyan kell felépíteni és működtetni egy zenekart. Ebben nyújtanak gyakorlati ismereteket a Válaszút-workshop program ingyenes képzései - idézték fel a közleményben.

"A program hangsúlyos missziója, hogy eszköztár és szemlélet terén a tehetség mellé segítséget nyújtson a Kárpát-medence magyar lakta területein az új zenész generációnak" - írták a közleményben, amely szerint a workshopok anyagába három éve integrálják a legkorszerűbb amerikai oktatási módszereket, együttműködve a Morehead State University-vel.

A kiscsőszi Kultúrpajtában kéthetente tartott, minden zenei stílusra nyitott worshopokat Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar tagjai vezetik, a kurzusok során olyan módszertannal dolgoznak, amely eredményesen ötvözi a saját tudáskészletüket az amerikai zenei szcénában szerzett tapasztalatokkal. A zeneipari konzultációkat is magába foglaló program korosztálytól függetlenül segítséget jelenthet minden olyan hangszeres zenész és énekes számára, akik szeretnének összhangban, együttműködően dolgozni egy zenekarban - írták.

A tájékoztatás szerint a program részeként ezen a héten Magyarországra látogat Raymond McLain, a Morehead State University nyugalmazott tanszékvezetője, a McLain Family Band vezetője is. Raymond McLain mentorálásával immár harmadik éve tanulnak magyar népzenész fiatalok az Egyesült Államokban. A Válaszút-workshopokon már zajlik a közös munka az amerikai zenész, valamint a Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar között. Ennek eredményeit mutatják be március 24-én a Magyar Zene Házában, ahol színpadra lépnek még a mentorprogramban résztvevő Katlan és Kaptza zenekarok fiatal tehetségei, továbbá meghívott vendégek is. A koncert előtt pódiumbeszélgetés keretében kaphatnak az érdeklődők betekintést a képzési programba.

A koncert részletei a Magyar Zene Háza oldalán találhatók meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!