Online kiállítást rendeznek a szekszárdi népiékszer-pályázat alkotásaiból

Kultúra, 2020.11.28

"Menjünk a forráshoz!"címmel online kiállítást rendez a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület az év elején meghirdetett, VII. Berekai Éva országos népiékszer-pályázat alkotásaiból - közölte az egyesület ügyvezetője az MTI-vel.

Eredics Júlia Berta elmondta: 34 alkotótól 209 pályamű érkezett, amelyekben jellemzően kalotaszegi és sárközi motívumok jelentek meg.

Az egyesület három kategóriában várt alkotásokat, a jelentkezők hagyományos népi ékszereket, továbbgondolt iparművészeti alkotásokat és férfi ékszereket küldhettek be.

A Berekai Éva decsi népdalénekesről (1892-1983), a sárközi gyöngyfűzés átörökítőjéről elnevezett, 2002 óta három évente meghirdetett pályázat célja, hogy népi ékszerkészítési hagyományokat alkalmazó, 21. századi ékszerkultúrát mutasson be.

Az ügyvezető hozzátette: a beérkezett munkák között voltak magfaragással készült darabok, csont- és lószőrékszerek, valamint gyöngy, csipke, tűzzománc. A felhívásra a gyöngyfűző, fazekas, ötvös, fafaragó, porcelánfestő, csipke- és sújtáskészítő szakmát képviselők pályáztak, de volt közöttük bőrműves, csontfaragó - tette hozzá.

A három tagú szakmai zsűri a Berekai Éva-díjat Fehér Anna felsőpalkonyai gyöngyékszerkészítőnek ítélte; az indoklás szerint alkotásaiban újszerű formában, modern színkompozícióban jelenítette meg a kalotaszegi motívumokat és ötvösmunkáival a hagyományos lázsiás ékszerhagyományt továbbmenti az utókornak. A bírálók megosztott első díjat adtak Martin Balázs nagybörzsönyi fa- és magfaragónak, valamint Országh Lászlóné Dékány Katalin kunfehértói lószőrékszer-készítőnek. A harmadik díjat Kiss Gabriella miskolci gyöngyékszerkészítő kapta kalotaszegi gyöngyösöv-viseletére.

Az egyesület december 12-én nyitja meg a virtuális kiállítást, az alkotásokat a szervezet honlapján teszik közzé. A bemutató online követhető konferenciával kezdődik, amelyen Burján István néprajzkutató, Hideg Orsolya öltözéktervező iparművész, Kiss Gabriella gyöngyékszerkészítő és Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész tart előadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!