Operával, Liszt- és Bartók-művekkel, Bach- és Telemann-kantátákkal készül a Fesztiválzenekar szeptemberben

Kultúra, 2023.09.06

Szeptemberben a Müpa és a Zeneakadémia budapesti koncerttermeiben kezdődik a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 40. jubileumi évadja: operapremier, Liszt és Bartók művei, Bach és Telemann kantáták, valamint Zsinagógakoncertek is szerepelnek a programsorozatban.

Operapremierrel indul a BFZ őszi szezonja a Müpában. A spoletói premier után itthon is látható lesz Debussy egyetlen, Pelléas és Mélisande című operája Fischer Iván rendezésében. Mélisande címszerepét a világhírű szoprán, Patricia Petibon alakítja. A két szerelmes története világsztár énekesekkel, olasz jelmezekkel, látványos díszletek között látható majd szeptember 9., 10. és 12-én a Müpában - áll a zenekar MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A tájékoztató szerint a Müpa és a Fesztiválzenekar közös fesztiválján, az Európai Hidakon szeptember 24 és 26-án a zenekar Liszt 2. rapszódiáját adja elő, szólót játszik Lisztes Jenő cimbalmon. Liszt 2. zongoraversenye pedig Dejan Lazic horvát zongoraművész közreműködésével szólal meg. A koncert második felében Bartók Béla Csodálatos mandarinja hangzik el, amelyben a Duda Éva Társulat működik közre - olvasható a közleményben.

Mint írják, szeptember 21-én az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) koncertjeinek - a Fesztiválzenekarral együttműködésben - a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ad otthont. A program a Harmadik Birodalom idején elnyomott vagy ellehetetlenített zeneszerzők életművéből, dekadensnek minősített zenéiből válogat. A Fesztiválzenekarhoz Nora Fischer énekesnő, Fischer Iván lánya és Maxim Riszanov brácsaművész is csatlakozik. A zenedarabok között Mácsai Pál olvas fel.

A második, október 9-i hangverseny programját is a zene és az irodalom adja, a felolvasó Znamenák István lesz. Ezen az estén a világszerte ismert izraeli hegedűművész, Guy Braunstein is fellép, aki a Fesztiválzenekar muzsikusaival saját átiratában adja elő Beethoven Op. 23-as hegedűre és zongorára írott szonátáját.

Szeptember 29. és 30-án a Zeneakadémia Nagytermében Bach és Telemann kantátáinak szopránszólóját Carolyn Sampson énekli. Az este több Bach-művében is kiemelt szerepet kap a trombita, a virtuóz szólókat Hara Fruzsinától hallhatjuk, vezényel Jonathan Cohen - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!