Országos Könyvtári Napok - Csaknem 400 program lesz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Kultúra, 2019.09.26

Csaknem négyszáz programmal várja mintegy hetven intézmény Jász-Nagykun-Szolnok megyében az Országos Könyvtári Napok keretében a közönséget szeptember 30. és október 6. között - közölte a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.  

Czakóné Gacov Katalin elmondta: az eseménysorozat tematikája idén az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, ehhez igazodik a programsorozat mottója, a Könyvtárak az emberért - felelősség a Földért.     Hozzátette: a 78 megyei településből hatvan csatlakozott a programhoz, ezen belül Szolnokon mintegy 70 programot szerveznek.

Október 1-jén, kedden, a Verseghy könyvtár előtti Kossuth téren a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Életünk alapja a víz című programjára várják az érdeklődőket. A Hild Viktor Könyvtárban Meseterápia címmel Kolozsvári Katalin tart előadást, valamint El Camino címmel Kanyó Péter saját élményén alapuló képes útibeszámolót tart.

Másnap a Verseghy könyvtárban Hogyan tovább? Klímaváltozás... címmel Mészáros Szilvia tart előadást a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezésében.

Kiemelt program október 3-án a Verseghy könyvtárban Závada Pál Kossuth- és József Attila-díjas magyar író Hajó a ködben című új regényének bemutatója.

Október 4-én, az állatok világnapján a felelős állattartásról tart bemutatóval egybekötött előadást Kröpfl Erzsébet, a TopDogs Kutyaiskola vezetője a Verseghy könyvtárban.

Másnap ugyanott Topotéka-bemutató lesz, ahová várnak mindenkit, aki szívesen elhozná a családi albumokban vagy fiókban rejlő szolnoki fényképeket. A fotókat szkennelés után a tulajdonos hazaviheti, a könyvtár munkatársai pedig az intézmény online felületén teszik elérhetővé. Szintén szombaton A konyhában is ökosan program keretében zöldség- és gyümölcsfaragó bemutató, foglalkozás lesz Osztrovszki Ildikó olimpiai ezüstérmes zöldségfaragó közreműködésével.

Október 6-án, a Könyves Vasárnapon a Verseghy és a Hild könyvtárak rendhagyó programokkal, zenés-játékos könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ezen a napon beiratkozási akció lesz, és a késedelmi díjakat is elengedik. Délután a Verseghy könyvtárban bagolysimogatóval várják az érdeklődőket, az olvasók bagolykabaláit a helyszínen kiállítják, majd ünnepség keretében a könyvtár örökbe fogadja Dongót, a choliba baglyot. A Hild könyvtár előtti téren pedig Ültess fát, olvass alatta könyvet! című faültetési akcióra várják az érdeklőket.

Az Országos Könyvtári Napok minden programja ingyenesen látogatható, a programokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!