Ősbemutatót tartanak az Óbudai Társaskörben

Kultúra, 2023.11.17

Ősbemutatót tartanak az Óbudai Társaskörben december 4-én: Visky András Kitelepítés című regényéből Árkosi Árpád rendező és Perczel Enikő dramaturg készített színpadi adaptációt.

Az előadásban az írót Sebestyén Aba, marosvásárhelyi színész és rendező jeleníti meg, mellette Blaskó Borbála és Varga Lili látható a produkcióban - olvasható a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, Visky András önéletrajzi ihletésű regénye elnyerte az idei Margó-díjat és a Nők Lapja Irodalmi Díját, a Könyves Magazin szerint pedig a 2022-es év legjobb könyve.

A szerző kétéves volt, amikor 1956-ban református lelkész édesapját huszonkét évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, és édesanyjával, Júliával, valamint hat nagyobb testvérével egy Duna-delta környéki lágerbe, a romániai Gulagra telepítették ki. Velük tartott Nényu, aki cselédlányként került hozzájuk és önkéntes sorsközösséget vállalt velük.

A nézők attól a pillanattól követhetik majd a sorsukat, amikor az apa nélkül maradt családot felrakják a teherautóra, és elviszik a lágerbe, egészen addig, amíg hat év után a börtönből kiszabadult apával újra találkoznak - áll az előadás ismertetőjében.

Mint írják, Árkosi Árpád és Perczel Enikő szabadkezet kapott a könyv színházi feldolgozásához. "Nem lineárisan szedegettük ki a szövegrészleteket a regényből, hanem gondolatilag pakoltuk össze az anyagot" - idézik a dramaturg szavait.

A rendező kiemelte: nem lehet hagyományos értelemben eljátszani ezt a történetet, létfilozófiai értelemmel kell ellátni az eseményeket. Ez az önvallomásos, és tulajdonképpen a gyerek szemével láttatott kálvária nem hagyományos színházi megoldást kíván - mondta.

Hozzátette: a bibliai szövegekkel átszőtt regény, a karakterek, akiknek az élményeit, a gondolkodásmódját beleszövi a szerző a történetbe, egy látszólag szertelen és kicsit lebegős, szürreális atmoszférát teremt. "Úgy gondoltam, hogy nekünk, alkotóknak, ezt kell inkább szolgálni, mintsem valami lineáris szerkezetben lebonyolítani egy eseménysort" - mondta.

A darabban az író mellett az erős női karakterek, a női sorsok is hangsúlyos szerepet kapnak: az édesanyát, Júliát, Varga Lili alakítja, Nényu szerepében Blaskó Borbála lép színpadra.

A Kitelepítés című előadást a december 4-i premiert követően 13-án is műsorra tűzik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!