Összművészeti programokkal várja a látogatókat a PIM Nyári Fesztivál

Kultúra, 2021.06.22

Színes összművészeti programokkal, kertmozival, irodalmi sétákkal, gyerekprogramokkal várja a látogatókat június 29. és július 11. között négy helyszínen a PIM Nyári Fesztivál.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményei a hosszas kényszerű bezárást követően még szélesebbre tárják kapuikat, amelyek mögött elfér minden, ami irodalom, színház, film, művészet vagy épp muzsika - olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Petőfi Irodalmi Múzeum kertmozija az új, Rézbőrű volt az alkony című kiállításra reflektálva az indiánok világába repíti a nézőket: a gesztenyefák tövében Jim Jarmusch Halott ember című westernjét vetítik, az elmúlt évtizedek tematikus filmjeiről, indiánábrázolásairól pedig Paár Ádám történész beszélget Kovács Gellért Filmszerésszel.

Az érdeklődők irodalmi sétákon fedezhetik fel a Margitsziget tájtörténeti és kertművészeti emlékeit, megidézhetik Ady Endre személyes Budapestjét vagy barangolhatnak az Édes Anna regénybeli utcáin.

A múzeumban a századforduló irodalmi életét, a kabarék miliőjét elevenítik fel a Székely Aladár-kiállításhoz kapcsolódóan, Kosztolányit és a korabeli zenei életet az író műveiben felbukkanó zenei motívumokon keresztül vizsgálják és szólaltatják meg. Bezerédi Zoltán estjén Esterházy Péterre emlékeznek, Hirtling István felolvasóestjén pedig Márai Sándort idézik meg.

Idén először a PIM tagintézményei is színesítik a bő másfél hetes programsorozat palettáját: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum a Róna Viktor és Bács Ferenc emlékére rendezett kiállításokhoz kapcsolódóan kertmozival, a Mesemúzeum pedig a kisgyermekes családok számára nyomozással egybekötött sétával, diafilmvetítéssel és hajósinasvizsgával készül. Új helyszíne, a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely podcastkészítéssel, romantikus vársétával és fotókiállítással várja a kiskamaszokat.

A Kassák Múzeum grafikai workshopján a litográfia technikájával ismerkedhetnek meg és készíthetik el saját nyomatukat a látogatók. A Költészet és performansz című új kiállítást kurátori tárlatvezetéssel járhatják be, valamint Balázs Eszter Mars és Apolló közt című kötetét is bemutatja a múzeum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!