Oszmán művészeti konferencia a szentendrei MANK Galériában

Kultúra, 2019.01.30

Hagyományos, de ma is aranykorukat élő művészeti technikákat bemutató oszmán képzőművészeti konferenciát rendeznek február másodikán, szombaton a szentendrei MANK Galériában.

A rendezvényen az érdeklődők öt hagyományos oszmán művészeti ágat ismerhetnek be. Bemutatják a magas rangú vezetők részére készített könyvek, főként a verses kötetek aranydíszítését jelentő Tezhip módszerét, valamint a Kaati, azaz a vágás művészetét is, amikor is az alapanyagból egy ceruza formájú pengével metszik ki az írást vagy a motívumot.

Ugyancsak szó lesz a miniatúra művészetéről és az ebru technikáról is, amellyel a művész a sűrített folyadék tetején keveredő színek kavalkádját örökíti meg egy speciális papírlap segítségével. A technikáról nem csupán előadás hangzik el a MANK Galériában, február 4-én és 5-én iskolás csoportok Kocal Suna miniatúraművésszel együtt próbálhatják ki az ebru művészetét.

Platthy István művészetterapeuta a magyar és a török népművészet formáinak, motívumkincsének művészeti nevelésben való felhasználásáról fog beszélni. A kutató szerint a terápiás foglalkozásokon részt vevő gyerekek, fiatalok és felnőttek a népi motívumokat nem pusztán másolják, hanem azokat belülről átélve, értelmezve, továbbgondolva teremtik meg saját szimbolikus képi világukat, amely segíthet saját traumáik feldolgozásában.

A konferencián köszöntőt mond a társszervező Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány kulturális és művészeti igazgatója, Ertüngealp Alpaslan. A program részeként tradicionális török zenét hallgathatnak a résztvevők, valamint baklavát is kóstolhatnak - írja a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!