Öt bemutatót tart a jövő évadban a Karinthy Színház

Kultúra, 2023.06.13

Évadzáró társulati ülést tartott a Karinthy Színház, amely a következő szezontól önálló társulattal folytatja munkáját. A teátrum öt bemutatót tervez, az első premierrel szeptember elején várják a közönséget.

Várhatóan az ősz első napján, Karinthy Márton születésnapján mutatja be a színház William Shakespeare tragédiáját, a Hamletet Ilja Bocsarnikovsz adaptációjában és rendezésében - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, egy új színházi projekt keretében új térbe helyezve szeptemberben visszatér Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámája Balázs Andrea főszereplésével, Böhm György rendezésében.

Októberben várható az évad második bemutatója. Berettyán Nándor átdolgozásában viszik színre az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című zenés mesejátékot.

Peter Quilter brit drámaíró Bestseller című komédiáját Magyarországon először a mutatja be a Karinthy Színház decemberben. A vígjátékot Alekszej Zolotovickij rendezésében láthatja a közönség. A főbb szerepekben Vándor Éva, Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla és Mészáros András látható.

A Vonó Ignác című darabot 2024. januárjában tűzik műsorra Verebes István rendezésében. Fejes Endre komédiájában a címszerepet Előd Álmos, Özvegy Mák Lajosné karakterét Balázs Andrea alakítja.

Februárban mutatják be a Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons, egy "szerelmi történet, amitől elakad az ember szava" című darabot. Sam Steiner színműve szintén először látható Magyarországon, Olt Tamás rendezésében, Mikecz Estilla és Mohácsi Norbert szereplésével tűzik műsorra.

A közleményben kiemelik: a színházban jelenleg futó előadások is műsoron maradnak.

A közleményben Olt Tamás igazgatót idézik, aki elmondta: izgalmas, eseményekkel teli, sikeres 41. évadot zárt a színház. A nézők száma több mint 25 százalékkal nőtt - emelte ki.

A budai teátrum új vezetése több olyan előadás bemutatását vállalta, amelyeket még Magyarországon nem láthatott a közönség. Emellett olyan darabokat is műsorra tűztek, illetve műsoron tartottak, amelyek tovább viszik Karinthy Márton szellemi örökségét, és a korábbi években már elnyerték a közönség szeretetét.

Az igazgató elmondta: elkészült a stúdiószínpad, amely kamara-előadásoknak, monodrámáknak és színházpedagógiai foglalkozásoknak adhat otthont.

Mint a közleményben kiemelik, a következő évadtól a Karinthy Színház új művészeti vezetője Ilja Bocsarnikovsz lesz, a lett származású színművész-rendező több sikeres előadást rendezett Magyarországon és külföldön. A korábbi művészeti vezető, Berettyán Nándor színész-rendező továbbra is részt vesz a színház életében - teszik hozzá.

Olt Tamás elmondta: a következő évadtól önálló társulatot alapít, ami óriási mérföldkő a Karinthy Színház életében. A társulat tagja lesz Balázs Andrea, Dobra Mara, Kovács Vecei Fanni, Németh Gábor, Mikecz Estilla, Mohácsi Norbert, Lux Ádám és Karácsony Gergely színművész.

A teátrum vezetősége megalapította az Örökös tagságot, amely kitüntetést először Egri Kati és Szacsvay László színművész vehetett át.

Az idén is átadták a közönségdíjakat: az évad legjobb előadása címet a Nagymester kapta, a legjobb színésznőnek járó díjat Balázs Andrea, a legjobb színész díját Bodrogi Gyula vehette át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!