Öt nap alatt több mint 40 előadás a bábszínházak találkozóján Kecskeméten

Kultúra, 2024.06.18

Öt nap alatt 34 színháztermi és 7 szabadtéri előadást mutatnak be a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozóján, amelyet június 22. és 27. között rendeznek meg Kecskeméten - közölte a rendezvénysorozat főszervezője az MTI-vel.

Bodor Éva, a kecskeméti Ciróka Bábszínház programszervezője kiemelte: a találkozóra 28 társulat érkezik Kecskemétre, de mellettük egyetemi hallgatók és pályakezdő alkotók is jelen lesznek.

Szakmai megfigyelőként részt vesznek a rendezvényen a határon túli, magyar nyelven játszó bábszínházak képviselői is, akik Kolozsvárról, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Marosvásárhelyről, Rozsnyóról és Szabadkáról érkeznek Kecskemétre. A találkozó jó alkalom számukra, hogy megismerjék a magyarországi alkotókat, és lehetőségük nyílik az előadások meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására - tette hozzá.

Mint mondta, a bemutatott előadások egyedülálló lehetőséget teremtenek a hazai és határon túli szakmai résztvevők számára, hogy betekintést nyerjenek a különböző bábszínházi műfajokba, irányzatokba a klasszikustól a modern, kísérleti bábszínházi előadásokig.

A rendezvényt szombaton 11 órakor hagyományosan a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak előadása nyitja meg, amely ezúttal az Erzsóka című produkció lesz Fabók Mariann rendezésében. Az előadások mellett a találkozó hatodik napján négy szakmai fórumot is tartanak. Kiemelt helyen szerepelnek a nap végén, a látott produkciókat megvitató szakmai megbeszélések, amelyek koncepcióját idén is Végvári Viktória, a Budapest Bábszínház színházpedagógusa dolgozta ki.

A rendezvény szakmai programjában egy különleges kiállítás is helyet kap, amelyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatói mutatkoznak be. A tárlaton előadások bábterveit, a tervek alapján elkészült bábokat, a bábok köré gondolt díszlet- és jelmezkoncepciókat, hangulatfestéseket, sziluett- és karakterképzéshez készült rajzokat, valamint tárgybábokat láthat a közönség.

A szervezők a szakmai közönség mellett a családokra is gondoltak, ezért szombat és vasárnap délután szabadtéri előadássorozat várja a gyermekeket Kecskemét főterén. Készülnek vásári játékkal, népmesével, cirkuszi és bohócjátékkal, de a klasszikus pirossipkás, vidám fickó, Vitéz László is ott lesz. Ezekkel a programokkal kapcsolódik a bábszínház a Múzeumok éjszakája programsorozathoz.

A szervező Ciróka Bábszínház a találkozón vasárnap mutatja be új felnőtt előadását, a Tóték című produkciót. Örkény István klasszikus drámáját Szikszai Rémusz állítja színpadra.

A bábszínházak találkozóját 1991-ben a Kovács Géza igazgatása alatt működő kecskeméti Ciróka Bábszínház azért hívta életre, hogy egy olyan szakmai fórum segítse a műfaj hazai képviselőit, amelyen a bábszínházi alkotók megismerhetik egymás munkáit és beszélgethetnek a szakmát érintő aktuális kérdésekről. Az első rendezvényen, 1992 tavaszán még csak hét társulat mutatkozott be, és három nap alatt kilenc produkciót láthatott a közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!