Párizs 2024 - Thomas Jolly lesz a nyitó és a záróünnepség művészeti igazgatója

Kultúra, 2022.09.21

Thomas Jolly francia színész, színházi rendező lesz a 2024-es párizsi olimpia megnyitójának és záróünnepségének művészeti vezetője - jelentették be szerdán a szervezők.

A nagyközönség számára kevéssé ismert 40 éves művész a francia színházi élet egyik legelismertebb rendezője, az Arlequin, a szerelem által pallérozva című előadását 2015-ben a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a budapesti Nemzeti Színházban is játszották.

"Színpadi és ritmikai érzékével, valamint azon képességével, amellyel előidézi a magas kultúra és a nagyközönség egymásra találását, Thomas Jolly megújító lendületet fog adni a nyitóceremóniának, amely a lehető legtöbb embert kívánja megszólítani" - írták a szervezők.

Thomas Jolly színészként kezdte pályafutását, a Rennes-ben működő Théatre National de Bretagne (TNB) színművészeti főiskolájának elvégzését követően 2007-ben öt osztálytársával saját társulatot alapított, amelyben rendezőként és színészként dolgozott. Shakespeare VI. Henrik című drámájából készült 18 órás előadásuk 2014-ben az Avignoni Fesztivál legnagyobb szenzációja volt, a rockoperához méltó előadás sztárrá tette a rendezőt, aki az előadás egyik főszerepét is alakította. Megkapta érte a legjelentősebb francia színházi szakmai elismerést, a Moliere-díjat, majd a francia kritikusok nagydíját is. Thomas Jolly 2020 óta a nyugat-franciaországi Angers-ban működő Nemzeti Színházi Központ igazgatója.

A párizsi olimpia hivatalosan 2024. július 26-án kezdődik a Szajnán rendezendő nyitóceremóniával az e célra kialakítandó színhelyen, a záróünnepséget pedig augusztus 11-én tartják. A paralimpia versenyei 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között zajlanak majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!