Pasztircsák Polina a következő évad Kamarénekese az Operában

Kultúra, 2024.02.24

Pasztircsák Polina szopránénekes kapta Magyar Állami Operaház Kamaraénekese kitüntetést, a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített, hattyút formázó díjat Almási-Tóth András művészeti igazgató adta át a kitüntetettnek pénteken - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t szombaton.

Pasztircsák Polina számos nemzetközi opera- és koncerténekesi felkérése mellett továbbra is rendszeres fellépője a budapesti dalszínháznak - olvasható a tájékoztatóban.

A Magyar Ezüst Érdemkereszttel és Székely Mihály-emlékplakettel is kitüntetett szopránénekes második alkalommal részesült az Operaház legrangosabb kitüntetésében.

A most lezárult Arabella-sorozat címszerepe mellett Pasztircsák Polina az idei évadban Az istenek alkonyában Gutruneként, a Bohéméletben Mimí alakításával lépett a színpadra. Májusban Pelléas és Mélisande női főszerepében lesz látható az Eiffel Műhelyházban.

Pasztircsák Polina 19 éves korában Bikfalvy Júlia növendékeként kezdett énekelni. 2004-ben megnyerte a Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, tanulmányait Olaszországban, Mirella Freni tanítványaként folytatta, és 2010-ben diplomázott a ferrarai Girolamo Frescobaldi Konzervatóriumban. Az énekes 2007-ben debütált Modenában, Lorenzo Ferrero Le Piccole storie című kortárs operájának ősbemutatóján. A nemzetközi áttörést a 2009-es Genfi Nemzetközi Verseny hozta el számára: az első díj mellett további három különdíjat is kapott és azóta Európa operaházainak és koncerttermeinek állandó fellépője.

A Magyar Állami Operaházban 2011-ben a Bohémélet Mimíjeként mutatkozott be, azóta többek között Violetta (Traviata), Desdemona (Otello), Micaëla (Carmen), Colombina (Spiritiszták), Nedda (Bajazzók), a Grófné (Figaro házassága), Donna Anna (Don Giovanni), Amelia (Simon Boccanegra) szerepében volt látható.

Mint írják, a német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott kamaraénekesi elismeréssel az Operaház vezetése kiemelkedő, aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket.

A Kamaraénekes címet egy évadban legfeljebb hárman birtokolhatják, minden Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekes összesen három alkalommal kaphatja meg - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!