PIM 70 - Íróportrékból nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Kultúra, 2024.04.26

Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor vagy például Esterházy Péter jelenik meg archív fotókon a Petőfi Irodalmi Múzeum Halandóság törékeny arcai című kiállításán, amely pénteken nyílt meg Budapesten, a múzeum megalakulása 70. évfordulója alkalmából.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot 1954. március 10-én alapították, 2024-ben 70 éves fennállást ünnepli az intézmény - hangsúlyozta Török Petra megbízott főigazgató a kiállítás pénteki megnyitóján.

Önálló irodalmi múzeumként 1954-ben a Petőfi-Ház tekintélyes gyűjteményi alapjain jött létre, majd 1957-ben kapta meg az azóta is otthonául szolgáló Károlyi-palotát - tette hozzá.

Alapításának 70. évfordulóját a PIM gazdag és sokszínű, a gyűjteményeit bemutató kiállítássorozattal ünnepli. Ezekben a kiállításokban a gyűjtemények kiemelkedő darabjai mozaikszerűen adódnak össze és rajzolják ki a PIM sajátosságait - mondta Török Petra.

A Halandóság törékeny arcai című kiállítássorozat a múzeum fotógyűjteményéből mutat be válogatást. Az első tárlaton archív írói arcképek láthatók június 24-ig. A második részben, a június 27-től december 15-ig látható kiállításon pedig múzeumi fotósok - Berekméri Zoltán, Flesch Bálint, Bókay László, Dobóczi Zsolt, Belicza László Gábor, Gál Csaba és Birtalan Zsolt - által készített íróportrék kapnak helyet. Mindkét esemény irodalomtörténeti és fotótörténeti kiállítás is egyben - ismertette a PIM megbízott főigazgatója.

A megörökítés a fotográfia nagy lehetősége, a fotográfia középpontjában túlnyomó részt mindig az ember állt - hangsúlyozta Korniss Péter fotóművész, aki szerint a fotográfusok ambiciózusok voltak: meg akarták mutatni azt, ami az ember mögött van, a személyiséget, egyéniséget.

Korniss Péter szerint a kiállításon látható portrék együttműködést feltételeznek az írók és a fényképészek között. Felhívta a figyelmet Székely Aladár és Ady Endre barátságára, akik a műtermen kívül is sok időt töltöttek együtt.

A tárlaton látható Arany Jánosról készült portré, Petőfi Sándor dagerrotípiájáról készült fényképmásolat Klösz Györgytől 1879-ből. Látható Vörösmarty Mihály egyetlen portréképe 1854-ből, amely egyben a kiállítás legkorábbi fotográfiája is - mutatott rá Korniss Péter.

Megtekinthető egyebek mellett Rónai Dénes Karinthyról és Kosztolányiról készült fotográfiája, vagy Székely Aladár portréja Móricz Zsigmondról.

Korniss Péter kiemelte: példaszerű, ahogy a PIM a hosszú évtizedek alatt fotókollekcióját gyűjtötte, rendszerezte, gondozta és nagy becsben tartotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!