Planet expo - Kreatív gyapjúfilc workshop is lesz vasárnap

Kultúra, 2023.10.01

Környezetbarát anyagból készíthetnek divatos és modern használati tárgyakat az érdeklődők vasárnap a kreatív gyapjúfilc workshopon a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram keretében, a Hungexpo Szekció termében.

A Multifelt és a Magyar Divat & Design Ügynökség szervezésében megvalósuló egésznapos családi workshopon az érdeklődők környezetbarát gyapjúfilcből egyebek mellett szemüvegtokot, kulcstartót, karácsonyfadíszt, névjegykártyatartót vagy neszesszert készíthetnek, míg a gyerekek hajpántot vagy kisállatokat - hangsúlyozta Fodor Ilona, a Multifelt egyik ügyvezetője az MTI-nek.

Mint mondta, a nemezt formára kell vágni, jó tulajdonsága, hogy nem foszlik, ezért nem kell szegni a szélét, és varrással vagy ragasztással lehet belőle tárgyakat készíteni.

Ezt a természetesen lebomló anyagot sok mindenre használják, az iparban egyebek mellett tömítésekre, rezgéscsillapításra alkalmazzák, jól tűri a magas hőmérsékletet. Fodor Ilona szerint napjainkban a nemez a belsőépítészetben éli reneszánszát, mert jó hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, és a gyártási technológiája is környezetbarát.

Magyarország egyetlen nemezgyárában, a Multifeltnél több mint 120 éve készülnek gyapjúfilcek széles választékban, sokszínű felhasználásra.

A gyárban géppel a kézi nemezelést képezik le. Nedves közegben dörzsölés, fizikai mozgás hatására a birkagyapjú pikkelyei megnyílnak és egymásba kapaszkodnak, így jön létre a nemez - mondta a Multifelt ügyvezetője.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram vasárnapig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!