Rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning projekt

Kultúra, 2022.07.06

A budai oldalon kialakítandó rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning projekt, melynek részeként többek között street art eseményt, a közösségi térhasználatot ösztönző eseményeket, valamint zenés-táncos programokat is támogatnak - tájékoztatta a Budapest Brand nZrt. szerdán az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a napokban hirdették ki a Budapest Brand nZrt. és Budapest Főváros Önkormányzata közös pályázata, a Budapest Tuning 13+1 nyertes projektjét, melyeket 2022. év végéig valósítanak meg az ötletgazdákkal együttműködésben.

Mint írták, a program lehetőséget ad arra, hogy a kezdeti javaslatokat együtt fejlesszék tovább a kiírók és a pályázók. Így kerül idén a budai oldalra a Valyo (Város és Folyó Egyesület) rakparti pihenőparkja, kihasználva a Lánchíd felújítása miatt egyébként is lezárt szakasz.

Emlékeztetettek arra, hogy a Lánchíd felújításának részeként a budai alsó rakpart június 20-án felszabadult a gépjárműforgalom alól és ez augusztus 14-ig így is marad. Ezt az alkalmat megragadva kerül át a pesti alsó rakpart tavalyi kísérletének folytatása a szemközti oldalra, visszaadva a városlakóknak a területet. A kitelepülés a héten indul meg, és várhatóan július 15-re a városlakók már birtokba is vehetik az új közösségi teret.

A Budapest Tuning projekt részeként idén további 13 projekt megvalósítását tervezik. A Kispálya kategóriában szabadtéri közösségi programok, programsorozatok valósulnak meg. A Nagypályán indulók közösségi aktivitást is magukban foglaló, városi tereket formáló, kísérleti ötletekkel pályáztak.

Az Arcade mobil - lézerjátékok egy triciklin program részeként a város épületei, homlokzatai retro videójátékok képernyőivé alakulnak át, melyet egy triciklin hoz el a MeetLab csapata. A Budapest Tuning részeként egy estére görkorcsolyás diszkóvá alakul a város egyik tere.

A nagy nemzetközi street art eseményhez csatlakozva Budapesten is megrendezik a Meeting of Styles graffiti jamet. A budapesti élőfestést párhuzamosan zenés-táncos programok egészítik ki. A Kis Távolságok Városa Alapítvány egy újabb köztes körút megrajzolásával és forgalommentesítésével kívánja ösztönözni a közösségi térhasználatot a Székely Mihály - Kazinczy - Szentkirályi utcákban, multifunkcionális mikroszínpadok segítségével megmutatva a városi térhasználat legizgalmasabb oldalát.

A Budapest Open Mic projekt a város csomópontjain hoz létre multifunkciós standokat, amelyek lehetőséget és hangot adnak a hátrányos helyzetű fiataloknak és az arra járóknak a rap segítségével. A Pokoltól a Paradicsomig - Dante a Gellért-hegyen című program az Isteni színjáték adaptációját hozza el az érdeklődők számára.

A további projektek között találhatók a budapesti piacokat zenei élményekkel megtöltő, a Népszínház utca környékének közösségi megújítását célzó, mémeket a városi térben megjelenítő, közösségi teret térfestéssel és utcabútorokkal kialakító, rákospalotai kulturális fejlesztéseket tartalmazó projektek, valamint zarándoklat is - emlékeztet a közlemény.

A nyertes projektekről bővebb információk a www.budapesttuning.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!