Retrospektív válogatással tiszteleg a magyar filmesek előtt a portugál Fantasporto filmfesztivál

Kultúra, 2024.03.01

Portugália népszerű seregszemléje, a pénteken kezdődő 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztivál külön programot szentel a magyar alkotóknak, és műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb filmjeit - közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

A Portóban megrendezett fesztivál Retrospective - Visions of Hungarian Cinema című válogatásában a Semmelweis és a Mesterjátszma is látható lesz a legújabb filmek közül, továbbá a korábbi évek terméséből a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém című filmeket vetítik - olvasható a közleményben.

A fesztivál versenyprogramjába az Átjáróház és a Mellékszereplők című új filmek kaptak meghívást. Madarász Isti Átjáróház című alkotásának főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A főbb szerepekben Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet láthatók.

Sopsits Árpád Mellékszereplők című filmje három család párhuzamos történetét meséli el. A Rendezők Hete elnevezésű versenyprogramban induló, személyes hangvételű alkotás főbb szerepeit Farkas Franciska, Sopsits Árpád és Jászberényi Gábor alakítják.

Portóban Madarász Isti személyesen mutatja be az Átjáróházat, Vajda Gergely Balázs operatőr pedig a Mellékszereplőket.

Az 1981 óta minden évben megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, horror és sci-fi műfajokban. A fesztivál szakmai zsűrije számos magyar filmet díjazott már a korábbi években, köztük a retrospektívben szereplő Post Mortem és a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásokat, a Liza, a rókatündér pedig a fesztivál nagydíját is elnyerte 2015-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!