Róma - Budapest címmel nyílik kiállítás a Virág Judit Galériában

Kultúra, 2024.02.12

Vaszary János, Gulácsy Lajos és Aba Novák Vilmos alkotásai is láthatók lesznek a Róma - Budapest című kiállításon, amely február 22-én nyílik a Virág Judit Galériában.

A március 28-ig nyitva tartó, ingyenes tárlat mintegy 100 képet, szobrot és műtárgyat mutat be. A műkincsek nagy része magántulajdonban van, ezért ritkán, vagy szinte soha nem kerülnek a közönség elé - tájékoztatta a Virág Judit Galéria az MTI-t hétfőn.

Kiállítják Aba Novák Vilmos 1930-as Kikötő című monumentális művét, amely a Virág Judit Galéria aukcióján évekkel ezelőtt 110 millió forintért kelt el.

Gulácsy Lajos Olaszországban találta meg önmagát, élete jelentős részét ott töltötte. A mostani kiállításon a festőtől egy 1904-ben készült, reneszánsz hangulatú női aktot mutatnak be - olvasható a tájékoztatóban, amely emlékeztetett arra, hogy a festőművésznek nemrég rendezett életműkiállítást a Magyar Nemzeti Galéria.

A tájékoztató szerint Vaszary János "imádta" Olaszországot, az itáliai hangulatot, strandokat, városokat. A kiállításon látható Pincio Rómában című, 1936-ból származó életvidám festménye a nagyvárosi életképfestészet egyik gyönyörű példája.

A Róma - Budapest kiállításon a festmények mellett más egyéb műtárgyak is láthatók lesznek, többek között Sztehlo Lili, eredetileg a városmajori templomba készült üvegablaka. A kétméteres ablakot a Virág Judit Galéria restauráltatta.

Mindezek mellett kiállítják még többek között Batthyány Gyula, Kontuly Béla, Márffy Ödön, Patkó Károly és Scheiber Hugó alkotásait.

A több éves kutatómunkával létrejött kiállításhoz exkluzív, hiánypótló kötet is készült, a kiállított képek fotóival, valamint korabeli illusztrációkkal, amelyeket neves művészettörténészek által írt tanulmányok kísérnek - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!