Roma holokauszt - Tévéjátékot mutatnak be Budapesten

Kultúra, 2020.07.31

Tévéjáték készült a roma holokausztról, a Darinka című filmet augusztus 1-jén szombaton, a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja előestéjén mutatják be a fővárosi Art+Cinemában.

A Roma Produkciós Iroda az elmúlt években a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi estekkel állít emléket az áldozatoknak - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. Mint írták, klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltották egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A neves előadóművészek produkciói között a túlélők adaptált vallomásait halhatta a közönség.

Idén egy színdarabbal emlékezett volna a Roma Produkciós Iroda, azonban a pandémia miatt Darinka címmel film készült belőle Kalla Éva forgatókönyve alapján, Seres Tamás rendezésében.

A film címszereplője, Darinka egy bohóclány, aki családja vándorcirkuszában lép fel. Számos rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész. A cigány lány és a magyar fiú szerelme a német megszállás idején bontakozik ki, amikor a fajelmélet a cigányokat is a megsemmisítendő népek közé sorolja. A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük.

A tévéjátékban Darinkát Lovas Emília, Domonkost Orosz Ákos alakítja, a további szerepekben Fehér Tibor, Törőcsik Franciska, Kálid Artúr, Jónás Judit, Molnár Erika, Hámori Gabi, Vajdai Vilmos és Páll Zsolt, Szomora Zsolt és zenekara, valamint a Romano Glaszo csapata látható. A Darinka operatőre Varga Ádám, a producer Joka Daróczi János.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól. A világnap dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ára virradóra az auschwitzi haláltáborban több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!