Santiago Calatrava világhírű építész képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás Madridban

Kultúra, 2019.10.10

A spanyol származású világhírű sztárépítész, Santiago Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a madridi Marlborough galériában.

A neofuturisztikus épületeiről ismert Calatrava először mutatkozik be képzőművészként a spanyol fővárosban, ahol 45 alkotását állítják ki.

A szobrokat, kerámiákat és rajzokat "a természet és a szerves formák" inspirálták, amelyek jól felismerhető módon reflektálnak építészeti munkáira is - olvasható a galéria ismertetőjében.

A Svájcban élő építész első tárlatát 2001-ben láthatta a nagyközönség. Azóta olyan helyszíneken rendeztek kiállítást alkotásaiból, mint a New York-i Metropolitan múzeum és a szentpétervári Hermitage múzeum.

Santiago Calatrava nevéhez számos emblematikus épület fűződik világszerte, ő tervezte többek között a New York egyik új jelképének ígérkező, 111 méter hosszú, Oculusnak nevezett bevásárlóközponttal és gyalogos-aluljáróval kombinált pályaudvart, amely a 2001-es terrortámadásban lerombolt ikertornyok helyén épített új felhőkarcolók tövében található.

Legutóbbi munkája a világ legmagasabb felhőkarcolója, amelynek átadását a 2020-as dubaji világkiállításra időzítik az építtetők.

Az elmúlt években a botrányok sem kerülték el: idén augusztusban az olasz számvevőszék 78 ezer euró (25,9 millió forintnyi) pénzbírság megfizetésére kötelezte az építészt, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat, ugyanis üveg lépcsőfokain többen elestek és megsérültek.

Három éve a spanyol legfelső bíróság ítélete alapján 2,9 millió eurós kártérítést kellett fizetnie, mert az általa tervezett oviedói kongresszusi palota egyik lelátója összeomlott az épület építése közben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!