Szalai Borbála kurátor a Jerger Krisztina-díj első nyertese

Kultúra, 2022.06.22

Szalai Borbála kurátor nyerte kedden a Trafó Galériához kapcsolódó, 21 részes, Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozatával az első alkalommal odaítélt Jerger Krisztina-díjat.

A Jászi Galéria a 2020-ban elhunyt Jerger Krisztina emlékére alapította a művészettörténész, kiállításrendező nevét viselő díjat - tájékoztatták az MTI-t szerdán a szervezők.

Közleményük szerint az elismerés Jerger Krisztina szakmai tevékenységének és kreatív világának állít emléket: ezzel összefüggésben olyan kiállításrendezői munkákat díjaz, amelyekben meghatározó az expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható megközelítés.

A Jerger Krisztina-díj jelöltjeiről neves szakemberekből - Frazon Zsófia, Izinger Katalin és Százados László - álló kuratórium döntött. A nomináltak kiválasztását azonban nemcsak a kuratórium preferenciái, sokkal inkább Jerger Krisztina szakmai tevékenysége és látásmódja motiválták - hangsúlyozza a közlemény.

A kuratórium tagjai a jelöltek, majd a díjazott kurátor kiválasztásakor is figyelembe vették az elmúlt két év rendhagyó kihívásait, a járványhelyzet miatti bezártság és a korlátozott vagy átalakult kultúra- és művészetfogyasztás hatását.

Az első megmérettetés jelöltjei Bicskei Éva és Hegyi Dóra (Akadémia (körbejárás), Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár, 2021. június 1. - augusztus 1.);
Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor (A kalapács álma, MűvészetMalom, Szentendre, 2021. március 19. - augusztus 8.); Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina és Őze Eszter kurátorok (Várószoba. Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján, múzeumi intervenció, 2020. szeptember 30. - 2021. október 1.); a Kisterem galéria kurátorai és művészei (Végre tanulhatunk valamit, Kincsem Palota, 2020. szeptember 11-30.); valamint Szalai Borbála (Nyitott műterem, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, 2020. november 26. - 2021. május 6) voltak.

A kuratórium értékelése szerint a Szalai Borbála által rendezett Nyitott műterem online műteremlátogatás-sorozat remekül fejezi ki azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében nagyon elkötelezetten képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik, és ebben a találkozásnak meghatározó szerepe van.

Másrészt a projekt a Covid-helyzetre adott adekvát kurátori válasz: a bezárt galériatér helyett az online közegben teremtett lehetőséget a művészek és a kurátorok találkozására, a közelmúltban és a karantén alatt készülő friss munkákról szóló beszélgetésekre - áll a méltatásban.

Szalai Borbála a félmillió forinttal járó elismerés mellett egy különleges műalkotást is hazavihet. A díjtárgyat és a Jerger Krisztina-díjjal összefüggő arculatot Lepsényi Imre tervezte.

A Jerger Krisztina-díj első átadása alkalmából a közönség egy dokumentációs kiállítást is megtekinthet a Jászi Galéria Irányi utcai helyiségében. A kurátorok - Horváth Mátyás és Százados László - egy olyan tárlat, a Műcsarnokban 1980-ban megrendezett Székely Vera-kiállítás dokumentumaiból válogattak, amelyre pályafutásának egyik meghatározó, korai állomásaként maga Jerger Krisztina is sokat hivatkozott - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!