Szarka Tamás a Margitszigeten mutatja be új lemezét

Kultúra, 2022.08.16

A Margitszigeti Szabadtéri Színházban mutatja be új lemezét, az Esthajnalt Szarka Tamás augusztus 19-én pénteken.

Az album ihletője Makszim Gorkij egyik novellája, amely egy cigánytáborban játszódik, és büszkeség, szerelem, élet, halál témáját járja körül. Az elválaszthatatlan ellentétek vonzását megörökítő, megzenésített történetet Szarka Tamás és zenekara, valamint a Parno Graszt, Tóth Gabi és Reviczky Gábor adja elő - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A Ghymes együttesből ismert énekes, dalszerző Szarka Tamás új anyaga, az Esthajnal két évvel A gyermek és a korona című szólólemeze után jelenik meg.

"Ennek a novellának volt már egy színpadi és egy filmes változata. Korábban felkértek, hogy hangszereljem meg a darabot és írjak rá zenét, akkor született meg ennek a saját feldolgozásnak a gondolata. Eredetileg színdarabnak íródott, ezúttal azonban a lemezt mutatjuk be zenész barátaim közreműködésével" - idézték Szarka Tamás zeneszerzőt a közleményben.

Az Esthajnal egy tragikus szerelem története. A két embernek a vándorlás az élete, soha nem tudnak megérkezni igazán, mert az otthonuk az út maga. Annyira büszkék, szabadok és erősek, hogy még a legszebb kötöttséget sem viselik el, inkább belehalnak - fogalmaztak.

"Szükségem volt egy női szereplőre. Kerestem egy nagyon karcos hangú énekesnőt, akit végül Tóth Gabi személyében találtam meg. Nagyon örült a lehetőségnek, hiszen imádja a népzenét" - mondta Szarka Tamás.

A koncerten fellépnek határon túli tehetségek is.

A már dupla lemezzé bővült válogatás szcenikaibb színházi zenék és autentikus népzenei ihletésű dallamok egyvelege egy kifejezetten erre az estére írt novellával kiegészítve, amelyet Reviczky Gábor színművész előadásában hallhat a közönség.

"Ezt a különleges történetet egy nagyobb zenekarral szerettem volna előadni, és ki más is lehetne tökéletesebb a feladatra, mint a műfaj egyik legjobbja, a Parno Graszt. Csodálatos amit művelnek, fantasztikus zenészek, szeretnivaló emberek" - szögezte le Szarka Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!