Szaúd-Arábiában nyit intézményt a párizsi Pompidou Központ

Kultúra, 2023.03.15

A párizsi Pompidou Központ partnerségi szerződést írt alá Szaúd-Arábiával az arab világ művészeit bemutató kortárs művészeti központ létrehozásáról az ország észak-nyugati részén található Al-Ula városban - közölte szerdán a világ egyig legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményével rendelkező francia intézmény.

A Pompidou Központ azt is megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy 2025-től Dél-Koreával, Szöulban is hasonló partnerséget tervez, amelynek részleteit a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

A tájékoztatás szerint a megállapodást a hétvégén írta alá Laurent Le Bon, a Pompidou Központ elnöke és Nora Aldabal, Szaúd-Arábia királyi bizottsága kulturális és művészeti igazgatója a francia kulturális miniszter, Rima Abdul Malak és szaúdi kollégája, Bader bin Abdullah bin Farhán al-Szaúd herceg jelenlétében.

A francia intézmény közleménye szerint 2027-2028-ban nyílhat meg az arab világ művészeinek szentelt nagyszabású múzeum Al-Ulában.

A Pompidou Központ "tudományos és technikai szakértelemmel segíti a személyzet képzését, elsősorban a gyűjtemények megőrzése és kezelése, valamint a közvetítés területén" - olvasható a közleményben. A párizsi intézmény "a kulturális programok és az események szervezésének támogatásában" is részt vesz majd.

A francia kulturális tárca megerősítette az AFP-nek, hogy a két félnek három hónap áll rendelkezésre az együttműködés pénzügyi részleteinek meghatározására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!