Szentmártoni János: a hit és a művészet összeköt

Kultúra, 2024.02.28

"Ami valójában összeköt minket, az nem más, mint a hit és a művészet, amiről tudjuk, hogy egy tőről fakad" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten keresztény könnyűzenei előadók klipbemutatóján.

A Kovács K. Zoltán Alapítvány és a Katakomba - Pengető Színpad közös eseményén Szentmártoni János kiemelte: folyamatosan a másságunkra koncentrálunk, és nem arra, ami összeköt minket. "Pedig a sokszínűségben, amely önmagában üdvözlendő, föl kell fedeznünk az egyező színeket is" - mondta, hozzátéve: ezért fontos az olyan kezdeményezés, mint a Kovács K. Zoltán Alapítvány zenei pályázata, amely az ifjúság szívéhez is közelebb viszi a művészetet és a hitet.

Mint megjegyezte, minél inkább megismerjük magunkat a művészet és a hit által, annál közelebb jutunk Istenhez is.

Mindehhez kiváló helyszínek - ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat, a rádöbbenéseinket - azok a közösségi terek, ahol a művészet és a társas együttlét erejével többé és gazdagabbá válhatunk - mondta, sok sikert kívánva a két éve megnyílt Katakomba - Pengető Színpad további működéséhez.

A Kovács K. Zoltán Alapítvány 2023 őszén írt ki pályázatot keresztény könnyűzenei előadók számára koncertjellegű videóklipek leforgatására. Célja az volt, hogy segítse az online térben az előadók megjelenését, azt, hogy zenéjükkel minél több embert érjenek el.

Az elkészült videóklipek között van a Neonhal zenekar 40 héten át, Azapeet Készen vártál, az Egykor zenekar Jól szeretni, Tóth Dániel Ő hazavár, az Ébren álmodók együttes Halló szívet adj nekem, valamint Baranyi Barnabás Új ember című dala.

Mint elhangzott, az alapítvány megalapításának célja Kovács K. Zoltán emlékének megőrzése mellett a keresztény értékrend közvetítése, a keresztény könnyűzenei kultúra magasabb szintre emelése, közösségi rendezvények szervezése. Ezen cél mentén 2019 óta aktív szereplője a keresztény könnyűzenei oktatásnak, ebben együttműködő partnerei az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, valamint a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium.

Az alapítvány évekkel ezelőtt célul tűzte ki egy olyan közösségi tér létrehozását Budapest szívében, amely alkalmas arra, hogy felekezetre tekintet nélkül biztosítson közösségi életet a fiatalok számára koncertekkel, előadásokkal, különböző klubok befogadásával. Ez a célkitűzés is teljesült, két éve megnyílt a Katakomba, ahol a bemutatott hat videóklipet is leforgatták.

A pályázati felhívásra jelentkezők közül azokat az előadókat, akikkel a forgatáson együtt dolgoztak, Czinke Máté, a The Sign együttes frontembere, a vasárnap.hu Pengető rovatának vezetője segített kiválasztani - hangzott el az eseményen.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!