Szerdán vesznek búcsút Makkai Ádámtól

Kultúra, 2020.02.18

Gyászistentisztelet keretében szerdán vesznek búcsút Makkai Ádám Kossuth nagydíjas költőtől, nyelvésztől, műfordítótól, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagjától Budapesten, a Fasori református templomban - közölte az MMA kedden az MTI-vel.

A költő, nyelvész, műfordító, a Szent István Rend kitüntetettje, a chicagói University of Illinois nyugalmazott professzora 85. életévében Budapesten hunyt el január 18-án. A Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Makkai Ádám hamvait később, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra. A gyászolókat arra kérik, hogy részvétüket szerdán egy szál virággal fejezzék ki.

Makkai Ádám metafizikába hajló, ironikus verseket írt. Budapesten 2002-ben mutatták be A legszebb ezer vers költészetünk nyolc évszázadából címmel ezeroldalas versantológiáját, amelyet tankönyvnek is ajánlottak, mivel a költők rövid életrajza is megtalálható a versgyűjteményben.

Kossuth-díjjal 2011-ben tüntették ki a magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért, a rendkívüli formakultúrájú és páratlan nyelvi leleménnyel megírt költeményeiért, életpályája elismeréseként. Kossuth Nagydíjat vehetett át 2016-ban világszerte nagyra értékelt és a magyar költészet rangját emelő műfordításai, egyedülálló formavilágú és invenciózus költészete, kivételes művészi pályája, valamint értékteremtő oktatói és tudományos közéleti életműve elismeréseként. 2016-ban a Magyar Szent István Rend kitüntetésben részesült, 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjává választotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!