Színházi világnap - A közösség kerül a középpontba Kolozsváron

Kultúra, 2024.03.22

A közösséget állítja a középpontba a színházi világnapon a Kolozsvári Állami Magyar Színház, amely idén jótékonysági gyűjtést is szervez a színházi ünnepen.

Az erdélyi teátrum pénteki közleménye szerint a március 27-i ünnepi programokkal a színház hangsúlyozni szeretné, hogy nem csupán művészeti intézmény, hanem közösségi találkozóhely is, "ahol az emberek megoszthatják érzéseiket, gondolataikat, és együtt meríthetnek erőt a művészet által". Idén adománygyűjtést is tartanak, ugyanis fontosnak tartják, hogy egy közösség egymás megsegítésére is törekedjen.

A program a korábbi évekhez hasonlóan kulisszalátogatással kezdődik, amikor a közönség betekintést nyerhet a színház működésének kulisszatitkaiba. Az ünnepi alkalomból a színfalak mögé, a jelmez- és kelléktárba, de a varrodákba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Az idei kulisszalátogatás vezetője Kántor Melinda színművész lesz.

A teátrum az adománygyűjtést a Kéz a Kézben jótékonysági könyvlicit csoporttal együtt szervezi, mely beteg gyerekek kezelésére gyűjt adományokat. Az eseményre látogatók kedvükre válogathatnak a mások által hozott könyvekből, melyekért tetszőleges adományt ajánlhatnak fel. A befolyt összeget Kaszta Zalán Dominik gyógykezelésére fordítják.

Az ünnepi rendezvény másik újdonsága a plakátbörze, ezen az érdeklődők a társulat színészei által aláírt előadásplakátokból válogathatnak.

A Mutasd meg, hogy a közösség része vagy! című programon a színházba betérők parókákban, jelmezekben, kalapokban pózolhatnak a KÁMSZ kuckóban. Akik fotót is készítenek magukról, és feltöltik az Instagramra, páros belépőt nyerhetnek a Stuart Mária című előadás április 6-i bemutatójára. Ehhez meg kell jelölni a bejegyzésben a kolozsvári magyar színházat, használni a #huntheater és a #huntheatersociety hashtageket. A sorsolást másnap, március 28-án tartják.

Délután az emeleti előcsarnokban több társasjátékot is kipróbálhatnak a sétatéri színházba betérők.

Este a Móricz Zsigmond regénye nyomán készült, Rokonok című előadással ünnepelnek, melyet Bocsárdi László rendezett. Mint a közleményben felidézték, a Polgármester és a Polgármester titkára szerepek megformálásáért Bács Miklós színművészt a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjára jelölték.

Az előadást követően az emeleti előcsarnokban közönségtalálkozót tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!