Szláv zeneszerzők műveivel emlékezik az Operaház Ybl Miklósra

Kultúra, 2024.03.13

Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szvitje, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye és Dvorák Karnevál-nyitánya szerepel a Magyar Állami Operaház Zenekarának március 18-i, Aranykor - Ybl210 elnevezésű koncertjén.

A hangversenyt Rajna Martin elsőkarmester vezényli, az est szólistái Stankowsky Eszter, Rácz János, Rumy Balázs, Lorx Laura és Salvi Nóra, valamint Kállai Ernő lesznek - közölte az Operaház az MTI-vel szerdán.

A koncertet Antonín Dvorák sodró lendületű Karnevál-nyitánya indítja, amit a cseh zeneszerző 1891-ben, egy nyitánytrilógia középső darabjaként komponált.

Ezt követően Csajkovszkij - a zeneirodalom leghíresebb és legnehezebb hegedűre írt versenyművének tartott - D-dúr hegedűversenye szerepel a műsoron.

A tájékoztatás szerint a koncert fő műsorszáma Rimszkij-Korszakov egyik legismertebb darabja, a Seherezádé lesz. A négytételes szimfonikus szvitet Az ezeregy éjszaka meséi négy története ihlette.

A Magyar Állami Operaház Ybl Miklós születésének tíz évvel ezelőtti bicentenáriuma óta emlékezik meg neki dedikált hangversennyel az Andrássy úti dalszínház vezető tervezőjéről, néhány nappal az Ybl-díjak átadása után és néhány héttel az építőművész születésének évfordulója előtt. A koncertet megelőzően az Opera vezetése az Ybl Egyesület képviselőivel közösen megkoszorúzza Ybl Miklós emléktábláját az Operaház homlokzatán - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!