Szőcs Géza halála - Orbán János Dénes: a legnagyobb élő magyar költő távozott

Kultúra, 2020.11.06

Szőcs Géza önmagában kulturális intézmény volt, halálával a legnagyobb élő magyar költő távozott közülünk - mondta Orbán János Dénes költő, prózaíró, irodalomszervező pénteken az MTI-nek a csütörtökön elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas költőre, íróra, újságíróra, politikusra emlékezve.

"Félreismerhetetlen stílusa, merész képzettársításai, játékossága és érzelmessége lenyűgöző volt. Vaskos könyvet lehetne írni arról is, hogy mennyi emberen segített. Az 1990-es évek káoszában számos művészt és diákot a szó szoros értelmében a hajléktalanságtól mentett meg. Minket, fiatal erdélyi írókat fölkarolt, és olyan lehetőségeket biztosított számunkra, hogy azt hittük, álmodunk" - hangsúlyozta Orbán János Dénes az MTI-nek.

Mint kifejtette, Szőcs Géza volt az Előretolt Helyőrség irodalmi műhely szellemi atyja és mecénása, és ez a műhely mára a magyar állami íróakadémiává nőtte ki magát.

"Szőcs Géza hirtelen és váratlan halála nem csupán űrt hagy maga után, hanem egyenesen irodalomökológiai katasztrófa" - fogalmazott végül Orbán János Dénes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!