Takarékos évad indul az egri Gárdonyi Géza Színházban

Kultúra, 2022.08.23

"Önmentő", takarékos megoldásokkal tarkított évadot indít útjára az egri Gárdonyi Géza Színház, amely tervezett hat nagyszínpadi bemutatójának számán nem, csak sorrendjén változtat - jelentette be a keddi évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Blaskó Balázs kiemelte: a következő időszak legnagyobb kihívását a rezsiköltségek várható drasztikus emelkedése jelenti számukra, amely önerőből "kigazdálkodhatatlan pénzügyi következményekkel jár." Ez kihatással lesz az új évad egészére, beleértve a foglalkoztatást éppúgy, mint a játékrendet.

A tervezett műsort is ennek megfelelően kellett átalakítaniuk, újragondolniuk - tette hozzá, jelezve: az elsődleges szempont az idei gazdasági évet "túlélni". A 2023-as év feltételeit jelenleg még megjósolni sem lehet - fogalmazott.

Rámutatott: ennek szellemében olyan produkciók kerültek előtérbe, amelyek "komoly pályázati forrással rendelkeznek". Így november 11-én az eredetileg tervezett Bástyasétány 77 című operett helyett egy Gárdonyi Géza Isten rabjai című művéből készült musicalt mutatnak be. Az operett premierjét a tervek szerint január végén tartják, míg az akkorra időzített Aranyrandevú című romantikus retró komédia az évad végére csúszik.

Kiemelte, hogy a Gárdonyi-emlékévet az író Hosszúhajú veszedelem című novellafüzéréből készült táncelőadással is köszöntik a szeptember 21-25. között immár 11. alkalommal megrendezendő Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon.

Idén biztosan nem lesz lehetőségük új kisszínpadi bemutatóra, de a korábban már elkészült előadásokat várhatóan műsorra tűzik majd - tette hozzá.

A Babszem Jankó Gyermekszínházzal együttműködve tervezett gyermekelőadásokról szólva elmondta, hogy Szőke Andrea Hisziapiszi kapitány kalandjai című mesejátékát még kérdőjelek sokasága övezi. Mentőötletként említette, hogy a felújított Szaffi című produkció kerülhet színre helyette.

Az új évadra a prózai társulatba egy fiatal színésznő érkezett, míg a tánctársulat öt új taggal áll fel, így pótolva a távozókkal lecsökkent létszámot - mondta Blaskó Balázs, hangsúlyozva, hogy a társulat és a dolgozók bérkerete nincs veszélyben.

Megjegyezte: az új évad tematikája, egyben mottója változatlanul a szerelem marad. A színház mindent megtesz a nehéz időszak zökkenőmentes és tartalmas, színvonalas áthidalásáért, ehhez kérik, várják a közönség, a helyiek, eddigi bérletes nézőik összefogását, bizalmát, támogatását, kiállását - zárta szavait Blaskó Balázs.
(MTI)

Címkék

Gárdonyi Géza Színház Eger
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!