Tanulmánykötet készült Takács Ferenc egykori iparügyi miniszter életútjáról

Kultúra, 2024.02.25

Tanulmánykötet készült Takács Ferenc egykori iparügyi miniszter, földművelésügyi államtitkár, szociáldemokrata politikus életútjáról, a könyvet a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan mutatják be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban hétfőn - közölte a Tornyai János Múzeum az MTI-vel.

Takács Ferencet (1893-1956) 1950 nyarán hurcolta el az Államvédelmi Hatóság, az egykori iparügyi minisztert, volt földművelésügyi államtitkárt a hírhedt Andrássy út 60. szám alatti pincebörtönben kényszerítették "beismerő vallomásra". Hódmezővásárhely országos ismertségű szociáldemokrata politikusát a későbbi koncepciós perben, mint tizennegyedrendű vádlottat 12 év fegyházra ítélték - idézték fel a közleményben.

Takács Ferenc 1919 nyarán éppen csak megmenekült a Vásárhelyt megszálló román hadsereg ötvenhat embert kivégző osztaga elől, majd két évet töltött letartóztatásban a forradalmakban való helyi szerepvállalása miatt. A kommunista diktatúra börtönéből 1955 novemberében öt év, öt hónap és öt nap után szabadult nagybetegen, és 1956 tavaszán, hatvanhárom évesen, a megpróbáltatások következtében elhunyt - írták.

Az 1893 októberében hódmezővásárhelyi református kisbirtokos családban született Takács életútja "hosszú és rögös volt a paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig" - idézi a közlemény helyi szociáldemokrata párttársa, az ötvenhatos forradalmat követően szintén meghurcolt Erdei István szavait, amelyeket Takács Ferenc közkórházi ravatalánál mondott.

A közleményben kiemelték: Takács Ferenc emlékezete igencsak halványan élt és élhetett a köztudatban, ugyanis a kommunista-szociáldemokrata "pártegyesülés" ellenzőjeként a hatalom a feledés homályában tartotta, habár a második világháborút követően első vásárhelyi politikusként töltött be felelős kormányzati pozíciót a koalíciós években.

Az Emlékpont Könyvek sorozat 19. kötete ezért is hiánypótló, mert a Presztóczki Zoltán és Zeman Ferenc levéltárosok által jegyzett könyv monografikus igénnyel dolgozza fel Takács életútját és politikai pályáját az ifjúkori munkásmozgalmi ismerkedéstől, a nagy háború megpróbáltatásain át, a két világháború közötti aktív várospolitikusi, országgyűlési képviselői szerepvállalásán keresztül az 1945 utáni miniszterségéig, államtitkárságáig és kormánybiztosságáig, egészen Rákosi börtönéig és a szabadulását követő meghurcoltatásáig - írták.

A kötetet - amely a teljes sorozattal egyetemben a közgyűjtemény honlapján elérhető - hétfőn este Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont Könyvek sorozat szerkesztője ajánlja a közönség figyelmébe és beszélget a tanulmánykötet szerzőivel az Emlékpont Kávézóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!