Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián

Kultúra, 2023.12.03

Budapest, 2023. december 6., szerda (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 2023. december 3-án, vasárnap 16:43 órakor kiadott, Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián című anyagunk utolsó bekezdésében a zeneszerző nevét a közlő az alábbiak szerint pontosította:

A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Mozart zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő.
Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián

Budapest, 2023. december 3., vasárnap (MTI) - Idei évadának Szerelem és szenvedély tematikájához illeszkedve Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar Farkas Róbert vezényletével csütörtökön a Zeneakadémián. Az est vendégszólistája Berecz Mihály zongoraművész - közölte a zenekar az MTI-vel.

A közlemény szerint az est programjában Csajkovszij Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája, Mozart Esz-dúr zongoraversenye, a "Jeunehomme", Liszt Szerelmi álmok No. 3 című művének zenekari változata és Strauss Rózsalovag szvitje szerepel.

Mint írták, a hangverseny műsorán elhangzó művek három különböző évszázadot ölelnek fel: Mozart Esz-dúr zongoraversenye 1777-ben íródott, Liszt és Csajkovszkij a romantika korában, a 19. században komponálták műveiket, Strauss Rózsalovag szvitje pedig 1911-ben keletkezett.

Az elhangzó művek közül irodalmi alapja Csajkovszkij zenekari fantáziájának van, ami nem más, mint Dante Isteni színjátéka, amelyben a Pokol 5. énekében írta meg Francesca és Paolo tragikus történetét.

A közleményben felidézik, hogy Liszt Ferenc 1848 és 1850 között komponálta azt a három zongoradarabját, amelyet 1850 végén Liebesträume - 3 Notturnos cím alatt publikált. A mű három dal átdolgozása: az első kettő a 19. század kedvelt német költője, Ludwig Uhland egy-egy költeményére íródott, míg a harmadik (O lieb, so lang du lieben kannst) Ferdinand Freiligrath versére készült.

A hangverseny zárásaként Richard Strauss Rózsalovag című operájának zenekari változata csendül fel. A nagy zenekari szvitben nem csak a keringők szólalnak meg, hanem az opera egyes fontos jeleneteinek más karakterű zenéi is, amelyek remekül ábrázolják az opera atmoszféráját, szerzőjének dallamalkotó, harmonizáló és főleg hangszerelő fantáziáját - olvasható a közleményben.

A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Mozart zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!