Tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért

Kultúra, 2023.09.30

Tíz európai nagyjátékfilm száll versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért október 17. és 22 között az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon (ATAFF) Szolnokon.

A filmeket háromtagú zsűri bírálja el: Josefine Ásberg látványtervező, Tóth Barnabás filmrendező és Gózon Francisco Balázs Béla-díjas venezuelai-magyar operatőr, filmrendező, egyetemi tanár. A zsűri tagjai mesterkurzust is tartanak a fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel.

A versenyprogramban látható Moldovai Katalin Elfogy a levegő (Without Air) című filmje, amely a pedagógus Ana történetét meséli el, akit egy szülő feljelent, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánl. A film látványtervezője Bocskai Gyopár. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével valósult meg.

Prikler Mátyás Hatalom című politikai thrillerrel kevert drámájának főszerepét Hajdu Szabolcs játssza. Mint írták: a szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült film vadászbalesettel indul, de a politikai gépezet legsötétebb zugaiba vezet. A film látványtervezője: Nyitrai Anna és Michal Loąonský.

Nuri Bilge Ceylan török rendező az Elszáradt füvekről (About Dry Grasses) című filmje egy tanárról szól, aki kötelező vidéki szolgálatának végéhez közeledve reméli, hogy áthelyezik Isztambulba. Amikor kollégájával együtt megvádolják diáklányok zaklatásáért, végleg elveszti a reményt, hogy kiszabaduljon a vidéki életből. A film látványtervezője Meral Aktan.

Az Ingeborg Bachmann - Utazás a sivatagba (Ingeborg Bachmann - Reise in die Wüste) életrajzi film az ötvenes években híressé vált osztrák költőnő Max Frisch svájci építész-íróval való viharos szerelmi kapcsolatát mutatja be. A német rendezőnő, Margarethe von Trotta filmjének látványtervezője Su Erdt.

A szerelem kerül a középpontba az osztrák Chris Raiber debütáló nagyjátékfilmjében. A nyár első hava (First Snow of Summer) című alkotásban a szerelem olyan erőként jelenik meg, amely képes hegyeket elmozdítani, vagy akár felgyorsítani az évszakok váltakozását. Látványtervező: Enid Löser.

A moldáv rendező, Ion Bors Szén című, első egészestés filmje egy traktorosról szól, aki a seregbe szeretne jelentkezni. Csatlakozik hozzá Vasea, egy afganisztáni háborús veterán, majd egy nyugtalanító felfedezés abszurd kalanddá változtatja a küldetést. Látványtervező: Elena Porumbescu.

Mia Wasikowska alakítja a tanárnőt a Club Zéró (Club Zero) című filmben, aki tudatos táplálkozásra, végül pedig anorexiára neveli a diákjait. Jessica Hausner abszurd, hitchcocki thrillerjegyekkel fűszerezett szatírájának látványtervezője Beck Rainford.

A Bohém (Il Boemo) című, Petr Václav cseh rendező rendezte film a 18. századi Olaszországban játszódik, feltárva Josef Myslivecek életét, aki kora leghíresebb cseh zeneszerzője volt és fényes karriert futott be. Látványtervező: Irena Hradecká.

A Verseny (The Chapel) című belga film rendezője, Dominique Deruddere a rangos Erzsébet Királyné komolyzenei verseny kulisszái mögé kalauzolja nézőit egy fiatal virtuóz zongoraművész társaságában, akinek gyerekkori démonaival kell megküzdenie. A film látványtervezője: Pepijn Van Looy.

Az ukrán rendező Makszim Nakonesnyi első filmjének, a Pillangó látomásnak (Butterfly Vision) főhőse a 29 éves katona, Lilia, aki két hónap fogság után a frontvonalról hazatérve rájön, hogy terhes, miután felügyelője megerőszakolta. A film a háború egyénekre és társadalomra gyakorolt hatását mutatja meg, miközben bizonyítja, hogy az ember milyen hajthatatlan tud lenni a viszontagságok ellenére. Látványtervező: Maria Khomyakova.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!