Tizennégy kisfilmet tűz műsorára a 7. Animascope

Kultúra, 2022.01.24

Két év kihagyás után idén ismét megrendezi a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) a hallgatói diploma- és vizsgafilmjeit bemutató Animascope-ot. A tizennégy animációs kisfilmet felvonultató vetítésre kedden várják a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházba.

A 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatók diploma- és vizsgafilmjeiből rendezett vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Közleményük szerint a programban változatos témájú, technikájú és stílusú filmek láthatók, bepillantást nyújtva az egyetem animációs műhelyében zajló alkotói munkába. A vetített filmek közül több jelenleg is sikeres fesztiválkörútját járja, míg mások nemrégiben nyerték el végleges formájukat, így premiervetítésként találkozhat velük a közönség.

Szerepel a programban Horesnyi Máté A kisebbik rossz című filmje, amely Hazai Attila abszurd humorú novellái alapján készült, egy életunt férfi kalandjait követhetjük nyomon egy groteszk bárban Csánki Zsófia Calliope című kevert technikájú alkotásában, Eckert Szonja Az idegen fivér című sci-fijében pedig földönkívüliek fogadnak örökbe egy kisfiút. Kardos Eszter a szorongásról készített dokuanimációt Már nem félek címmel, Lantos Júlia az elmagányosodást mutatja be Inkognitó című kisfilmjében, Tóth Orsolya Glitch című animációjában pedig egy férfi veszik el az épelméjűség rengetegében - említik példaként a közleményben.

A 7. Animascope felvezetéseként az Animáció és Média Design Tanszék online elérhetővé tette az elmúlt évek hat legsikeresebb animációját. Van köztük kísérleti film, dokuanimáció és szatíra is. Mindegyik alkotás fesztiválkörutat tudhat maga mögött, többet nívós díjjal is jutalmaztak - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a filmek az egyetem YouTube-csatornáján tekinthetők meg(https://www.youtube.com/playlist?list=PLiVQZG1cbIMlILlAgy9_GlKvUa1rZYnfL).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!