Tízéves a MANK

Kultúra, 2021.10.28

Művészekkel készült videointerjúkkal, kiállításmegnyitóval és közös koccintással ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a magyar kulturális intézményhálózat egyik legsokoldalúbb intézménye, a vizuális művészetek központja.

A MANK közleményében emlékeztetnek arra, hogy a társaság tízéves fennállása alatt, különösen működésének utolsó három évében a sok hazai és nemzetközi kiállításon túl megújultak alkotóházai és művésztelepei, megkétszereződött a fiatalokat támogató ösztöndíjak összege.

A MANK megtalálta helyét a művészeti életben és a művészettámogatás rendszerében, ma már kortárs művészeti edukációs programot is folytat, jelentős művészek hagyatékát kezeli, kiállítás-sorozatokat szervez az egész országban - írták.

A MANK a jubileumot a hozzá közel álló művészekkel készülő videóinterjúkkal ünnepli, amelyeket folyamatosan tesz közzé felületein, majd közös koccintásra hívja a művészeket és a művészet iránt érdeklődőket a Power of plants - A növények ereje című nemzetközi klímatudatos kiállítás megnyitójára, melyet november 5-én, 18 órakor tartanak a szentendrei MANK Galériában.

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozzák, a MANK kiemelt célkitűzése, hogy a kor kihívásainak megfelelő új lehetőségeket biztosítson a művésztársadalom, különös tekintettel a jövő generációi számára. A fiatalokat ösztöndíjakkal támogatja, alkotóházakat és művésztelepeket működtet, kommunikációs tevékenységével segíti a művészek bemutatkozását, galériáiban és a vásárokon pedig a műtárgyértékesítésre is figyelmet fordít.

Szentendrei kiállítóhelyei, a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria évente mintegy kétszáz kiállító művésznek ad bemutatkozási és eladási lehetőséget, a tárlatokat pedig minden esztendőben körülbelül kilencezer látogató tekinti meg. Alkotóházai rövidebb időre nyújtanak ihletforrást és alkotási lehetőséget Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Galyatetőn, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon, miközben Szentendrén és Hódmezővásárhelyen a művésztelepek a hosszabb távú alkotást szolgálják.

Ma már a MANK kortárs művészeti edukációs programot is folytat: festő- és zománcműhelyt szervez, nemzetközi workshopokat tart, művészeti sétákat indít, ismeretterjesztő kiadványt jelentetett meg gyermekek számára, művészeti podcastet indított. Szentendrei galériáin túl számos egyéb helyen szervez kiállítást, saját művészeti fesztivált szervez Szentendrén, a Művészetek Völgyében pedig saját udvara van.

A MANK kezeli Szentandrássy István roma festőművész hagyatékát, amelyből országos kiállítássorozatot indított, a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhellyel pedig egy hasonló tárlatsorozat mellett kiadványok, filmek készülnek a hagyaték teljeskörű feldolgozása céljából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!