Törőcsik Marira emlékeznek a 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon

Kultúra, 2021.06.10

Az idén elhunyt Törőcsik Mari színművészre emlékeznek a 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon, amelyen kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és nagyjátékfilmeket is vetítenek - közölte csütörtökön a bukaresti Magyar Kulturális Intézet.

A június 14. és 20. között zajló seregszemle vetítései a helyi Művész moziban, a Nyári Színházban és a K'Arte Szobában lesznek. A jubileumi esemény programjában kiállításon mutatják be Asztalos Zsolt képzőművész installációját.

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon a nemrég elhunyt Törőcsik Marira emlékeznek az utolsó filmmel, amelyben a nemzet színésze a kamera előtt alakított (Mészáros Márta: Aurora Borealis-Északi fény), továbbá a közönség láthatja az Erdélyben, Balánbányán forgatott Valan című filmet.

A város szabadtéri mozijában lesz látható két nagyjátékfilm: a Curtiz című életrajzi film a Hollywoodban befutott Kertész Mihályról és a Becsúszó szerelem című romantikus vígjáték, amelyet az országos premier előtt láthat a marosvásárhelyi közönség a rendező és az operatőr jelenlétében. A Curtiz című filmet Vizi Imre zenés bevezetője előzi meg.

Az Erdélyben forgatott Valan című film mellett lesznek más erdélyi kötődésű alkotások, mint például a Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilmje, illetve Moldovai Katalin erdélyi filmrendezőnek az Ahogy eddig című kisjátékfilmje. Az 1915-ben bemutattott és azóta elveszett Bánk bán filmváltozatát a Filmtett Egyesület rekonstruálta és a film akkori forgatásáról, majd fogadtatásáról Zágoni Bálint fog mesélni a marsováráhelyi közönségnek. A programban szerepel Forgács Péter NémetEgység @ Balaton - Mézföld és Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!