Török kori történelmi fesztivált rendeznek Tatán

Kultúra, 2024.05.20

A hétvégén rendezik a Tatai Patara 1597 elnevezésű, török kori történelmi fesztivált, melyen a végvári katonák életét és a vár visszafoglalásának történetét elevenítik fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvénysorozat megnyitó ünnepségét május 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor rendezik az Öreg-tó partján. A korhű ruhákba öltözött, autentikus fegyverzettel felszerelt múltidézők a fennmaradt történelmi dokumentumok, így gróf Pálffy Miklós győzelmi jelentése alapján játsszák újra a magyar és a török hadak közt 427 évvel ezelőtt lezajlott összecsapásokat.

A rendezvényen több mint 500 hagyományőrző mutatja be az érdeklődőknek működés közben a korabeli muskétákat, mozsárágyúkat és falkonettákkat. A látogatók megkóstolhatják neszmélyi borvidék borait és a törökkori konyha remekeit. A diákok a Deák-Patara és Honvédelmi Nap "időutazásán" megismerhetik a török hódoltság alatti Magyarország történelmét, a legkisebbeket pedig Aprajafalva várja.

Az eseményen a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár haditechnikai bemutatóval várja az érdeklődőket, akik a helyszínen 135 kézműves vásározó portékáiból válogathatnak.

A programsorozat látványos eleme lesz péntek este, a muskéták sortüze után az Öreg-tóra fáklyákkal megvilágítva kievező naszádokról indított tűzijáték, illetve a patara vasárnap délutáni bevetésével színesített ostrom, a magyar zászló kitűzése a vár fokán.

A XVI. század végén a tatai vár, Komárom és Győr elővára, számos alkalommal gazdát cserélt. A gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány vezette hadak 1597 májusában Dunaalmás felől rejtve közelítették meg az erődítményt, és május 23-án, az esti órákban kezdték meg a támadást.

Magyarországon itt vetették be először a Johann Bernstein hadmérnök által működtetett patarát, amely egy bronzból készült, puskaporral megtöltött harang alakú eszköz volt. Begyújtása után a várkaput berobbantva nyitotta meg az utat az ostromló királyi hadak előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!