Török-szíriai földrengés - Adománygyűjtést szervez az MKE a török földrengés áldozatai javára

Kultúra, 2023.03.22

Adománygyűjtést szervez a Magyar Képzőművészeti Egyetem a török földrengés áldozatai javára: az intézmény művészeinek munkáira a Sharity jótékonysági applikációján és adománygyűjtő oldalán keresztül várják a felajánlásokat április 20-ig.

Az egyetem grafikusművészei 100 különböző témájú, méretű és limitált szériájú tervezőgrafikai műalkotást ajánlottak fel a katasztrófa károsultjai javára. A művek legtöbbje dedikált példány, amelyből maximum 5 darab találhat gazdára az adománygyűjtésen. Olyan alkotók műveire lehet majd felajánlásokat tenni, mint Auth Attila, Lelkes László vagy Rozmann Ágnes - olvasható az egyetem szerdai közleményében.

Egy aukcióhoz hasonlóan az adakozni vágyók kisebb vagy nagyobb összegeket kínálhatnak fel az app.sharity.hu/mke oldalon vagy a Sharity applikációján keresztül. Ha valakinek az egyösszegű adománya eléri az alkotás névleges értékét, az megkapja azt a művet, de minden más felajánlást is a földrengés károsultjai javára fordít az intézmény.

Mint írják, az egyetem az online kezdeményezésen túl a teljes egyetemi közösséget bevonta a gyűjtésbe: az oktatók és aktív hallgatók mellett volt diákok is folyamatosan ajánlják fel műalkotásaikat, amelyek aukció keretében kerülnek hamarosan kalapács alá.

A jótékonysági adománygyűjtést az MKE, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ együttműködésével rendezi meg.

A közlemény idézi Gülsen Karanis Eksioglut, Törökország magyarországi nagykövetét, aki köszönetet mondott a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek, hogy az első szóra megszervezték a jótékonysági adományozást. "Hiszünk a művészet egyesítő és gyógyító erejében. Reméljük, hogy minden adománycsepp egy hatalmas óceánként gyűlik össze, ami reményt ad a túlélőknek, hozzájárul a gyógyulásukhoz és segít nekik visszatérni az életbe" - hangsúlyozta a nagykövet.

Erős István, az MKE rektora azt emelte ki, hogy mivel az intézmény aktív szakmai kapcsolatokat ápol a török képzőművészet képviselőivel, ezért még inkább kötelességüknek érezték a segítségnyújtást. "Ez az adományozás nemcsak a jótékonyságra ad lehetőséget, de összekovácsolja az egyetemi közösséget, s bizonyítja a művészet gyógyító erejét a hazai műkedvelő, műértő, műgyűjtő közönség számára is" - mondta a rektor.

A február 6-i A természeti katasztrófa csaknem 50 ezer ember életét követelte Törökországban, és több mint 2 millió ember vált otthontalanná.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!