Trianon 100 - Miniszterelnökség: világszerte megemlékeznek az évfordulóról

Kultúra, 2020.06.03

Nemcsak az anyaországban, de  világszerte megemlékeznek a trianoni békediktátum századik évfordulójáról - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szilágyi Péter példaként említette az a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség "Összetartozásunk tüze" elnevezésű kezdeményezését. Ennek keretében 62 országban, mintegy 4 ezer tűzrakó helyen egyszerre lobbannak fel a lángok június 4-én 20 óra 20 perckor. Így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

Hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről szóló törvény elfogadása óta megalkotott jogszabályi keretek tág lehetőséget biztosítanak a nemzetpolitikai programok számára.

Ezek egyike a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelynek keretében 150 ösztöndíjas ápolja a kapcsolatot a magyar közösségekkel világszerte.

Ennek nyomán Latin-Amerikában egy az egész kontinensre kiterjedő online megemlékezést szerveztek az ösztöndíjasok, Kanadában pedig négynapos megemlékezésre kerül sor, amelynek keretében egy 100 méter hosszú magyar nemzeti színű lobogót feszítenek ki Torontóban - ismertette a miniszteri biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!