Új állandó kiállítás nyílt a csongrádi Tari László Múzeumban

Kultúra, 2024.04.19

Új állandó kiállítás nyílt a csongrádi Tari László Múzeumban: a Magyar Géniusz Program támogatásával kialakított, Csongrád, a Feketevár virága című tárlatot pénteken mutatták be a szakmai közönségnek.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a megnyitón hangsúlyozta, Csongrád múltja az új tárlat tanúsága szerint kivételesen gazdag. De ez a gazdag múlt a történelem mély kútjába vész, ha nem kutatják, tárják fel és mutatják meg a ma élő nemzedékeknek.

Nemzetalkotó, jövőépítő csak olyan ember lehet, aki behatóan ismeri kultúráját, történelmét, a mindennapokban megéli hagyományait, és szívből megbecsüli örökségét - mondta a politikus.

A 21. században a helyi értékek felelős őrzése a kulturális megmaradás zálogává vált. Az identitás kialakulásában és megtartásában kulcsszerepet játszanak a mindennapi élet kereteit adó helyi közösségek - szögezte le Závogyán Magdolna.

Az államtitkár korszakos és követendő folyamatnak nevezte, hogy a Csongrád és környezete természeti és kulturális örökségét bemutató, lenyűgözően összetett tárlat kialakításába bevonták a helyi közösség tagjait.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, közgyűjteményeink feladata választ adni arra a kérdésre, mi a magyar a 21. században.

A Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöki posztját is betöltő kulturális szakember úgy fogalmazott, a válságok korát éljük. Éltünk már hasonló időket, eleinknek sikerült válságálló válaszaikat tettekre váltani, erről mesél az új kiállítás is. Válságálló akkor lesz valami, ha nem kiszolgáltatott olyan erőknek, melyekre nincs vagy csekély a befolyása. Ezért meg kell keresni azokat a belső erőforrásokat, melyek fölött mi rendelkezünk - mondta.

Demeter Szilárd leszögezte, a kultúra nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai kérdés. Ebből fakadóan "egyetlen magyar közgyűjtemény létezik, amely különböző végpontjainak lehetünk gondos gazdái, de ugyanazt az egységes magyar kulturális örökséget őrizzük, gyarapítjuk és tesszük láthatóvá".

A főigazgató szavai szerint ezért számára nem léteznek fővárosi vagy vidéki intézmények, magyar múzeumok léteznek, "a magyar teremtőerő megannyi temploma".

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében méltatta a csongrádiak összefogását, amely révén létrejöhetett az új állandó kiállítás, és kifejtette, a kormány kiemelten támogatja azokat a közösségeket, melyekben a múlt értékei ma is fontosak és mérvadóak.

Bedő Tamás (független) polgármester úgy fogalmazott, hogy az egykori polgárházban kialakított múzeum bemutatja a helybelieknek és az ideérkezőknek, miért lehetnek büszkék a város több mint ezeréves történetére. A politikus emlékeztetett arra, hogy az új állandó kiállítás előkészítése 2022-ben kezdődött el, kialakítását a Magyar Géniusz Program csaknem 100 millió forintos támogatása tette lehetővé.

Az új tárlatot Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató és a társkurátor Borsódi Martin régész tervei alapján állították össze, bevonva a munkába a csongrádiakat.

A történetekre épülő kiállítás első terme a Tisza és a város sokoldalú viszonyát mutatja be. A régészeti egység 90 százalékában korábban nem látható műtárgyak segítségével ad képet a látogatóknak Csongrád régmúltjáról az őskortól 1711-ig helyben, illetve a környékben talált leletek segítségével. Külön kiállítótér foglalkozik a város 1711 és 1989 közötti történetével, a Károlyi grófok tevékenységével, a szabadságharc eseményeivel, a dualizmus időszakával, az első és második világháborúval, 1956 történéseivel. A társadalomtörténetet és a vallási életet feldolgozó terem megismerteti az érdeklődőkkel mások mellett a város híres szülöttét, Csemegi Károly jogtudóst, az első büntetőtörvénykönyv megalkotóját. A néprajzi egység pedig a pásztorélet, szőlőművelés, kubikosság, halászat, fazekasság, földművelés és a viselet témái köré csoportosul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!