Új igazgatója van a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színháznak

Kultúra, 2024.03.27

Salgótarján közgyűlése szerdai döntésével Cene Katalint, a társulat eddigi gazdasági vezetőjét  nevezte ki a Zenthe Ferenc Színház igazgatójává áprilistól, öt évre.

Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház korábbi igazgatója tizenegy év után, 2023. június 30-ával mondott le. A közgyűlés Susán Ferenc produkciós igazgatót bízta meg a színház vezetésével az új igazgató megválasztásáig, amit januárra terveztek, de az első kiírás eredménytelen volt.

Egyedül Cene Katalin adott be pályázatot, de hiányzott az előadó-művészeti szervezetnél minimálisan elvárt hároméves gyakorlata. A városi mentesítési kérelmet elfogadva Csák János kultúráért felelős miniszter ezt az időt két évre csökkentette.

Az új igazgató a második pályázatot egyedüli jelentkezőként nyerte meg.

Pályázatát a szakmai bizottság - amelynek tagja volt többek között Barabás Botond , Rátóti Zoltán és Császár Angela színművész, Keszeg László rendező, a minisztérium képviseletében pedig Sipos Bulcsu Kadosa - átgondoltnak, nyitottnak, kreatívnak minősítette, kitérve rá, hogy megfelelő rálátása van a fenntartó önkormányzat lehetőségeire. Munkájával biztosítékot láttak arra, hogy helyreállhat a színház likviditása.

Kiemelték széles közönséget megszólító repertoártervét, méltatták a kialakítandó műsorpolitika szempontjából bemutatott közönségtípus-elemzését. A bizottság véleménye szerint Cene Katalin képes lesz a színház kiemelt előadóművészeti szervezet minősítésének megtartására, a salgótarjáni színjátszás hagyományainak megerősítésére.

A közgyűlés 11 jelenlévő képviselője szerdán egyhangúlag támogatta az új igazgató kinevezését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!